Modriča
Typography

Područje Bosanske Posavine spada u razvijene poljoprivredne krajeve Bosne i Hercegovine. Međutim kada to izgovorimo većina nas odmah pomisli na ratarsku, voćarsku ili povrtlarsku proizvodnju.

banane

Jer mi smo naučili sijati samo ono u što smo sigurno, a to su žitarice te razne vrste voća i povrća. Međutim, u malom selu Skugriću nadomak Modriče, pojavila se i mini plantaža južnog voća i to  banana u dvorištu Blagoja Lukića koji je kako kaže od prijatelja iz Južnoafričke Republike dobio jednu sadnicu banane prije pet godina.

Da bih uspio u proizvodnji banane na ovom području dan i noć sam putem interneta usavršavao znanje jer o toj proizvodnji nisam ništa znao, a nikoga nisam mogao ni priupitati.
Danas u svom plasteniku imam sedam stabala banana maksimalne visine do šest metara i do kraja godine očekujem i prve plodove. Da prvo stablo banane rodi trebalo je čekati pune četiri godine, a već iduće godine imat će rod sa tri stabla.

Kako kaže Blagoje, banane traže da se oko njih radi cijelu godinu. Preko zime se mora održavati temperatura koja mora biti najmanje jedan grad iznad nule.
 
U plastenik sam postavio jednu peć i redovno ložim kako bih imao odgovarajuću temperaturu ali i vlažnost za razvoj stabala banana. Stablo banane izraste maksimalno šest metara i onda se širi u stranu. Zimi ih prekrijem specijalnom folijom koja je u obliku kišobrana, dok mnogi znatiželjnici koji ovuda prolaze misle da imam neki satelit - u šali kaže Blagoje.

Također je Blagoja rekao da ispod stabala rastu nove stabljike za rasad te trenutno ima oko desetak stabljika za rasad koje ću besplatno pokloniti svojim prijateljima koji budu željeli nastaviti njegovim putem proizvodnje banana u ovom djelu Bosanske Posavine.
 
Moj cilj je da dokažem da i u našim klimatskim uvjetima može da se uzgaja banana kao jedno od najljepših i najslađih vrsta voća - poručuje Lukić.

Osim banana, Blagoje je sa suprugom Leposavom počeo da proizvodi još desetak suptropskih vrsta voća i povrća, limun, mandarinu, ananas, avokado, nar, kivi, meksički krastavac i izuzetnu zdravu peruansku jagodu.

- Meksički krastavac je sitan rod, ali je izuzetno kvalitetan i uglavnom se sprema u teglama. Peruanska jagoda je zdrava za čišćenje organizma i uzima se u malim količinama.
Ostalo voće koje imam u plasteniku je poznato našoj javnosti kao i njihova svojstva. Ono što mi najbolje krene tome ću se posvetiti, a zasad mi se čini da su to banane - završava priču Lukić.

PRESS GIP-a 

{jathumbnail off}