Nada Koturić
Typography

Humanitarna putujuća izložba umjetničkih djela “Pomozimo zajedno” zaustavila se nakratko i u Posavskoj županiji, nakon čega će biti preseljena u Vukovar. Cilj je upoznati Posavinu s projektom izgradnje objekta Dom “Fra Mladen Hrkać” za smještaj osoba na liječenju u Zagrebu.Franjevački samostan u Tolisi s gvardijanom fra Mariom Jurićem potvrdio se odličnim domaćinom biranih kulturnih događaja, među kojima su svakako i oni s humanitarnim karakterom iza koje stoji udruga “Fra Mladen Hrkać”.

79 djela

- Ova je udruga vodilja i primjer najpozitvnije ljudskosti i humanosti koje, nažalost, čini mi se, sve više ponestaje u modernom dobu. Zahvaljujem predsjedniku Udruge Ivanu Soldi što je u tu lijepu humanu priču uključio i Posavinu jer siguran sam da će Posavina i nju prepoznati - kazao je načelnik Vincetić službeno otvarajući izložbu u samostanu u Tolisi. Prigodne je riječi uz otvorenje uputio i prof. Vidan Janjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Orašje, partner projekta. Izložba je satkana od 79 umjetničkih djela koje su sami autori ili korisnici donirali Udruzi u proteklih šest godina. - Izloženi radovi svjedoče o veličini svakog umjetnika, jer želeći podržati rad Udruge, umjetnici su nesebično darovali umjetnine i time postali dio iznimnog projekta.

Umjetnici su prenijeli emocije na platna na kojima se osjete radost, tuga, čežnja, zabrinutost, sve ono što čovjek osjeti kada ga životne neprilike snađu i postane korisnikom Udruge - poručila je Kristina Kramer Ćavar. Predsjednik HU “Fra Mladen Hrkać” upoznao je Posavljake s projektom izgradnje Doma “fra mladen hrkacFra Mladen Hrkać” u zagrebačkoj Dubravi. - Prije sedam godina u Zagrebu smo osnovali Udrugu s ciljem pomaganja osobama koje dođu na liječenje u Zagreb iz svih krajeva BiH i Hrvatske u vidu smještaja, prehrane, prijevoza, administrativne pomoći. Udruga je za to vrijeme pomogla više od 5000 osoba. Pomoć svima pružamo bez obzira na vrstu bolesti, socijalni status, dob, nacionalnost, jer pomažemo čovjeku u nevolji.

Dobili smo zemljište od Grada Zagreba i krećemo u gradnju objekta koji bi bio jedinstven ne samo na ovim prostorima, već u Europi, pa i u svijetu, jer njime ćemo pomoći više od 220 osoba kroz kompletnu skrb za vrijeme liječenja - kazao je u samostanu u Tolisi Ivan Soldo.

Brojne nagrade

Iz Posavske županije usluge Udruge koristilo je oko 20-ak osoba, a, na sreću, puno je više onih koji podržavaju njezin humanitarni rad u odnosu na one koji trebaju konkretnu pomoć. Potporu njezinu radu građani daju na različite načine, preko trajnoga naloga ili kroz donaciju u humanitarne kutije postavljene na raznim mjestima, a značajna je i pomoć Vlade PŽ. Za svoj humanitarni rad Udruga je dobila mnoga priznanja, među kojima i nagradu Europski građanin, koju je dodijelio EU parlament. - Za Udrugu je možda draža i vrjednija nagrada Didak, u povodu 100. obljetnice spašavanja gladne djece iz Hercegovine i Dalmacije koju je fra Didak Buntić odveo u Slavoniju - istaknuo je Soldo zahvalivši svima koji su prepoznali njihov rad. A na adresu Udruge stigla je i nagrada Večernjakov pečat u kategoriji Ponos BiH - humanist, kao i brojne druge nagrade i priznanja.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić