Nada Koturić
Typography

Respektabilan broj od 28 godina, koliko se održavaju Međunarodni moto- susreti, Orašje je pretvorio u najpoželjniju regionalnu moto-destinaciju za ljubitelje mirisa oktana i dobre rock glazbe.Od male fešte okupljanje je preraslo u ozbiljnu turističku, pa i gospodarsku, manifestaciju. Najljepšu moto-priču ove su godine ispisali člano vi više od 100 moto-klubova koji su stigli iz desetak zemalja.

motorijada 18 900

Njemačka, Austrija, Švicarska, Hrvatska, Nizozemska, Slovenija... samo su neke od zemalja iz kojih su došli zaljubljenici dvokot.

Više od 1200 motociklista brujalo je čak tri dana ulicama Orašja i Posavine. Vrhunska organizacija i ozračje te gostoprimstvo svojstveno posavskom podneblju osnovni su razlozi zbog kojih motociklisti dolaze svake godine u Orašje i u pravilu u povećanom broju.

Motociklisti iz 10-ak zemalja

- Moto-klub Posavac ususret motorističkom okupljanju upriličio je tradicionalno otvorenje moto-sezone uz blagoslov motocikala i motociklista, prvi put u crkvi u Orašju. U suradnji s Udrugom specijalne policije Domovinskoga rata Fenix Bosanska Posavina i Veteranima Vojne policije HVO-a organizirali smo i akciju dragovoljnog darivanja krvi, a bonovi dobiveni tijekom darivanja krvi proslijeđeni su u udrugu “Put u život” Orašje za osobe s poteškoćama u razvoj - otkriva nam predsjednik Moto-kluba Posavac Mladen Orkić.

Tri dana s mirisom oktana u zraku, uz atraktivne defilee ulicama Orašja, druženje, zanimljiva i maštovita moto-natjecanja (uz ostalo, ispit sporosti i spretnosti te rock večeri) kratak su recept uspješnosti manifestacije. Nisu izostale ni zahvalnice koju je zaslužila bajkerica Nicol Barbara s najviše prijeđenih (800) kilometara - od Njemačke do Orašja. Dejan Nedić stigao je iz Nizozemske s prijeđenih 1500 km. Najstariji je bajker Milijan Ignjatović iz Beograda (1949.) a klub s najviše prijeđenih kilometara je Crazy Bike’s iz Beča.

Rozi Posavina u srcu

Gospodarstvenik Drago Živković već desetak godina ugosti najbrojniju skupinu bajkera koji stignu iz Beča, predvođeni predsjednikom Đurom Rajčevićem (Bube) iz Novog Sela. Bube kaže da, unatoč svim obvezama, zovu Posavine ne može odoljeti, pa od 76 članova kluba, ove ih je godine došlo više od 50. Bajkerica Ružica Prgić Rozi rođena je u Austriji. U Beču radi kao menadžerica u međunarodnoj telekomunikacijskoj tvrtki, no ne skriva koliko je vezana za rodni Kostrč i Posavinu.motorijada 18 1024

- Dolazim na druženje, odmor, moto-susrete. Posavina mi je u srcu i svaki put joj se vraćam s velikom ljubavlju. Društvo, ekipa, ljepota, miris Posavine, dobrodušni ljudi, to je sve ono što nemam u Beču, gdje je samo red, rad, život pod kontrolom, sve u strogom redu. Ne znači da je ovdje nered, već je samo puno opuštenije, ljudi se više druže, obilaze, nađu vremena jedni za druge. Nigdje nije kao u Posavini - priznaje nam Rozi. S njom se svi slažu i poručuju kako će se rado vratiti u grad na Savi na 29. moto-susrete u Orašju.

Za Posavinu.org piše nada Koturić