Nada Koturić
Typography

Posavina je proteklog vikenda bila u slavljeničkom raspoloženju. Razmišljanja o koronavirusu i probleme svakodnevice zamijenila je radost dvostrukih sakramentalnih slavlja, misa u župama Bl. Alojzija Stepinca u Orašju i župe Sv. Ane u Domaljevcu na kojima je podijeljen sakrament Svete Potvrde za ukupno 60 krizmanika. Primanjem sakramenta Svete Potvrde, kršćansku punoljetnost potvrdilo je 35 krizmanika u Orašju, i 25 krizmanika u Domaljevcu.

Pečat dara Duha Svetoga u posavskim župama udijelio je nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije mons. Tomo Vukšić. Svetu misu prikazao je za krizmanike, njihove obitelji i sve vjernike koji su ih pratili i doveli do čina svete Potvrde. S oltara crkava u Orašju i Domaljevcu mons. Vukšić je vjerničkom puku uputio poruku sa željom da taj svečani čin doprinese jačanju vjere kod mladih.  Svečanom trenutku uz nadbiskupa Vukšića bili su posavski svećenici, uz ostale župnici fra Anto Pušeljić, dekan šamačkoga dekanata i fra Bono Kovačević kao i gvardijan tolikog samostana fra Mario Jurić.

Nadahnute riječi ohrabrenja

U riječima ohrabrenja, nadbiskup je poručio kako je vjeronauk mnogo više vjera, nego li nauk, poniznost, društveni dojam, mnogo više skromnost nego rasipnost i osobito mnogo više poslušnost Bogu u  vjeri. -Radostan sam što sam ovdje u Posavini s Vama jer je ovo ne samo vaša, već i radost svih nas. Radujemo se prije svega zbog vas, što svakim danom rastete uz Krista Gospodina, uz svoje kršćansko dostojanstvo, što æe kroz vaš rast u vjeri rasti i ova župna zajednica, a zajedno s njom i ova crkva i naš dragi narod pri èemu svatko od nas daje svoj doprinos.

krizma orasje 2020

Kada god slavimo svete sakramente radujemo se ali i ponizno ispitujemo vlastitu savjest zahvalni Gospodinu za sve blagoslove. Molimo da nam duše budu plodna tla i potpora mladim krizmanicima da rastu u svakom smislu, i utjeha svima nama da obraćajući se u ključnim trenucima svojega života možemo krenuti pravim putem, poručio je nadbiskup u Domaljevcu. Tijekom propovijedi podsjetio je kako je Isus razlikovao barem 4 vrste svojih slušatelja i naglasio: Naši životi su plodno tlo u kojemu zasijana Božja riječ donosi pravi plod, blagoslov, sreću, mirnu savjest. Ova mladež jest plodno tlo koje bi takvim trebali ostati cijeloga života, uz našu potporu i suradnju sa njima i sa svim Božjim blagoslovima. Čuvajmo ih da to plodno tlo kojima nas Bog blagoslovi ne bi pretvorilo u kamenito i trnovito gdje ploda jedva da ima. Neka ovaj sakrament svete krizme biti zasijano u vaše duše donosi obilat rod na vašu osobnu sreću i zadovoljstvo vaše obitelji, cijele župne zajednice i u konačnici samoga Krista Gospodina, poručio je iz Posavine mons. Vukšić.

krizma domaljevac 2020

Život u vjeri

Osobito dojmljiv bio je završni čin misnih molitvenih slavlja u kojem su u ime krizmanika, kumova, roditelja i svih vjernika župa upućene tople i prigodne riječi kršćanske dobrodošlice. Župnici su naglasili kako su tijekom vjeronauka, krizmanike podučavali za njihov budući vjernički život i putem Božjih riječi približili vjeru uvjereni da su pale na plodno tlo. Krizmanici su se zahvalili nadbiskupu mons. Tomi Vukšiću na poticajnim riječima i porukama. U Orašju su to učinili krizmanici blizanci Lana i Patrik Knežević.  Tijekom priprave trudili smo se što bolje upoznati svoju vjeru a to ostaje, obećali su, njihova trajna zadaća. U ime svih roditelja krizmanika nadbiskupu su uručeni i prigodni plodovi posavske ravnice.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić