Nada Koturić
Typography

Posavski franjevci samostana u Tolisi, u vrijeme kada je gvardijan bio fra Marko Oršolić, velikodušno su na današnji dan, 19. listopada 1992., otvorili samostanska vrata ratnoj bolnici koja je značila život oraško-domaljevačkog prostora.

Kroz nepune 4 godine rada kroz bolnicu su prošli veliki ljudi, ratnici, humanisti, dajući najbolje od sebe u službi nesebičnog spašavanja života jer tada je bilo zbrinuto oko 20.000 pacijenata. Time je ujedno otvoreno povijesno poglavlje zdravstva, budući da je iz te bolnice izrasla Županijska bolnica u Orašju. - Ratna bolnica Tolisa ponos je posavskoga kraja. Koliko je bila važna neustrašivost naših branitelja, toliko je bila važna i ratna bolnica da pomogne vitezovima Posavine koji su hrabro branili svoju obitelj, svoj dom, svoju zemlju - ističe gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić.

U ratnoj bolnici obavljeno je 520 operacija i 2150 raznih kirurških zahvata. - Spašavali smo stotine života, liječili, njegovali ranjene i bolesne, pružali moralnu, psihološku i ljudsku potporu bojovnicima s prve linije i civilima slobodnog dijela Bosanske Posavine - ističe dr. Iljo Vukić.

bolnica tolisa

Kroz bolnicu je prošlo 58 vrhunskih stručnjaka iz RH. Među humanim liječnicima bez granica bio je i dr. Miroslav Ratančić, sada u Zagrebu. - Kada sam stigao, vidio sam domoljublje, hrabrost i požrtvovnost.

U bolnici smo bili 24 sata, spasili stotine života - kaže. Izdvojio je najteži trenutak od 16. kolovoza 1995. kad je u Matićima granata ubila 6 dječaka. - Plakao sam kao i cijela bolnica. Vjerujte, kad se toga prisjetim, i danas mi je jednako teško - kaže dr. Ratančić. Mnoge od medicinskih sestara prvi su se put susrele s kirurškim instrumentima.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić