Nada Koturić
Typography

Proteklo je 26 godina od prve operacije obavljene u improviziranim bolničkim uvjetima samostana u Tolisi, koji je na jučerašnji dan, 19. listopada 1992. godine, otvorio svoja vrata ranjenicima i pružio nadu za opstanak i ostanak na tom posavskom području.

Spašavali stotine

Ponosno i dostojanstveno, pod zastavom Ratne bolnice Tolisa, dvadesetak njezinih pripadnika uputilo se jučer na obljetnicu, od Županijske bolnice u Orašju do gradskoga parka, gdje su kod spomen-obilježja položili cvijeće i svijeće u sjećanje na poginule i umrle branitelje i kolege.

Fra Anto Pušeljić, župnik župe bl. Alojzija Stepinca Orašje molio je za umrle.

- Ponosni smo što smo bili dio ratne bolnice, ustanove koja je dala nemjerljiv doprinos u ratnom vremenu i na čijim temeljima je izrasla današnja Županijska bolnica u Orašju, sjedištu Posavske županije - kazao je dr. Iljo Vukić, jedan od bivših pripadnika ove iznimno važne ratne ustanove.

bolnica tolisa1

U tri i pol godine u toliškoj Ratnoj bolnici obavljeno je više od 2500 operativnih zahvata kojima su spašeni mnogi životi branitelja i civila s ovoga područja, a istodobno je rođeno i nekoliko beba pod stručnim nadzorom medicinskog osoblja, kako s područja Bosne i Hercegovine tako i Republike Hrvatske. Obilježavanju 26 godina od osnutka Ratne bolnice Tolisa pridružili su se i pripadnici UDiVDR-a Orašje.

Bez radnog vremena

Inače, na temeljima Ratne bolnice u Tolisi izrasla je Županijska bolnica u Orašju. Skromno, ali dostojanstveno i ponosno, oživljene su jučer uspomene, sjećanja, ratne priče. I to ne samo tužne. Nepune četiri godine rada u ratnim uvjetima kroz Ratnu bolnicu Tolisa prošli su veliki ljudi i humanisti. Davali su najbolje od sebe u službi nesebičnog spašavanja života. Danima nisu odlazili svojim domovima, nisu pitali za radno vrijeme koje su mjerili ranjenim i, nažalost, najhrabrijim poginulim sinovima Posavine.

Molitva, smrt, život, herojstva..., sve na jednom mjestu, jedinstvene su slike u sjećanju na Ratnu bolnicu Tolisa, kojoj su posavski franjevci velikodušno otvorili samostanska vrata.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić