Nada Koturić
Typography

U rodnoj, povratničkoj Donjoj Tramošnici izgradio je moderni starački dom sa 80 soba i okolišem u stilu zelene eko oaze, te zaposlio 20 osoba, no minuse još uvijek zbraja kaže Ivan Šokčević vlasnik Doma za starije i nemoćne osobe Majka Terezija.

Dakle, u Posavini je poniknuo prvi starački dom po EU standardima. Poseban je po mnogočemu, ne samo po tome što je taj višemilijunski projekt austrijski gospodarstvenik posavskih korijena Ivan Šokčević izgradio u raseljenom području Posavine, gdje su se vratili malobrojni. Kada je Ivan kretao s gradnjom tog velebnog zdanja s 80 moderno uređenih soba na prostoru od čak 50-ak duluma, počeo je od nule - kupnjom porušene škole, čišćenjem terena i s puno obećanja kako će mu u tome projektu pomoći šira zajednica.

dom tramosnica

Dom za starije i nemoćne osobe Majka Terezija

Na kraju, sve je, kaže, ipak sam financirao, no iznimno zahtjevan objekt ipak je dovršio. U njegovoj rodnoj, povratničkoj Donjoj Tramošnici izgradio je moderni starački dom sa 80 soba i okolišem u stilu zelene eko oaze, zaposlio 20 osoba, no minuse još zbraja.

Često dolazim

- Na početku su mi svi obećavali da će, kad krenem u projekt, biti potpore, mještani su obilazili gradilište s nevjericom što ulažem tolika sredstva i gradim moderno zdanje u porušenom kraju. Moje srce govorilo je da moram ovakvo nešto napraviti pa sam čak dvaput dnevno dolazio iz Austrije da pregledam posao ovdje. Želio sam napraviti tako da sve bude kvalitetno i po EU standardu - tvrdi Ivan dok obilazimo moderno zdanje.

Dom za starije i nemoćne osobe simbolično je nazvao "Majka Terezija".

- Sa suprugom imam troje djece i uvijek sam želio da Bog bude uz njih, da ih prati molitva i dobre nakane pomoći drugima kakve je imala majka Terezija. Živim u Austriji, ali srce mi je ovdje. Dolazim vrlo često tako da sam zapravo ovdje i neka vrsta putujućeg povratnika - kaže Ivan s osmijehom koji zrači optimizmom unatoč svim zaprekama.

dom tramosnica ivan

Vlasnik Doma za starije i nemoćne osobe Majka Terezija

Živim u Austriji, ali srce mi je u Posavini

Rođen sam ovdje i uvijek sam želio upravo tu nešto trajno ostaviti na pomoć ljudima kada dođu u treću životnu dob kako bi imali sve. Mogao sam uložiti u projekt u neke druge zemlje, ali ja sam to htio baš u rodnom kraju. Posavljaci su raseljeni diljem svijeta i uvijek im govorim da ulažu u svoj kraj, ali mnogi oklijevaju, ja nisam. Ovdje je umjetnik Anto Jurkić, umjetnik iz Zagreba, a nekako smo u isto vrijeme donijeli odluku, on da izgradi prvu ljevaonicu u BiH u svojoj Tramošnici, a ja starački dom. Obojica smo to i učinili - kaže nam Šokčević.

Unatoč svim zaprekama na koje je naišao tijekom gradnje, Ivan ne posustaje, dapače, nastavlja s projektima. Ipak, ponovno problemi.

Naime, uz prekrasno zdanje novog doma nalazi se i ruševna zgrada u kojoj su nekada stanovali nastavnici. Neriješeni imovinski odnosi ponovno su zapreka novom Ivanovom projektu da tu sagradi privatnu kliniku te sadržaje koje bi koristila djeca s posebnim potrebama, s konjičkim stazama i mogućnošću jahanja na konjima kao dokazano odličnom terapijom - kaže Ivan. Zasad je sve na planovima.

dom tramosnica ivan sestra

Riječi hvale za boravak u domu

Lucija Obrubić korisnica je doma iz Odžaka, inače dugo godina volonterka Caritasa. Ima samo riječi hvale za boravak u domu. - Ovo je primjereno mjesto za dostojno starenje. Mi smo zbrinuti, a djeca mogu bezbrižno raditi svoje poslove da ne brinu o tome što je s nama. Svake subote ovdje se služi sveta misa. Imamo čak i frizerski salon, a omogućen nam je i prijevoz za sve medicinske pretrage u Orašju i Tuzli - kaže nam baka Lucija.

Jedna velika obitelj

Brigita Delić, djelatnica Doma, potvrđuje nam da je rad u ovakvom objektu pravo zadovoljstvo. - To su stare osobe pune uspomena i nekad ih samo treba saslušati. Nisu zahtjevne i zajedno dijelimo njihove radosti i tuge. Sad smo jedna velika obitelj - kaže Brigita.

Za GIP piše Nada Koturić

 

Dom za starije i nemoćne osobe Majka Terezija