Nada Koturić
Typography

Prije 25 godina redovnice Franjevke Marijine misionarke dobile su poziv od nadbiskupa Vinka kardinala Puljića da dođu u ratom razrušenu Bih pomoći da ratne rane brže zacijele i da svjedoče Božju ljubav. Odazvale su se tom pozivu 1997. godine, doselile u Odžak, te uz pomoć župnika Nikole Pranjića pronašle i kupile kuću, koja će postati njihov dom. Kroz proteklih četvrt stoljeća učinile su puno za Posavinu i njen narod a zahvalne Bogu za sve te godine odlučile su proslaviti svoj srebrni jubilej.

Tim je povodom upriličena svečana misa, koju je predslavio u Odžaku Vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić.

crkva odzak4

Prepuna crkva , brojni gosti

Ispunjena crkva je bila pokazatelj povezanosti vjernika sa sestara. Na početku misnog slavlja sve je pozdravio župnik Ilija Orkić, zahvaljujući Bogu na divnom daru sestara. Na misi su sudjelovali bivši župnik Jakov Filipović, fra Mario Jurković, župni vikar iz Potočana, fra Anto Tomas, gvardijan s Plehana i nadbiskupov tajnik Dino Mustafi. U Odžak su stigle proslaviti značajnu obljetnicu i sestre FMM iz Austrije, Mađarske i Slovenije, sestre Misionarke ljubavi iz Banjaluke, sestre franjevke iz Tramošnice, te još nekoliko drugih sestara iz Novog Travnika i drugih mjesta. U propovijed je nadbiskup vrhbosanski Vukšić pohvalio dolazak i uzoran život sestara.

crkva odzak1

-Euharistijski Isus i vjera u Boga su im oslonac i snaga, naglasio je nadbiskup. Na kraju mise su župljanke kratko zahvalile na djelovanju sestara u Odžaku i Svilaju, te su svim sestrama simbolično darovale po jednu bijelu ružu.

Skroman život misionarki

Trenutno u Odžaku djeluju tri sestre iz Poljske: S Agnieszka Chwalinska, s. Anna Alberti i s. Elžbieta Zagorska. Kroz zajednicu u Odžaku su prošle mnoge sestre, a za vrijeme ručka je s. Agnieszka prikazala povijest dolaska i života, te slike i imena svih sestara koje su djelovale, bolje rečeno, živjele svojim skromnim misionarskim životom punog molitve i darivanja. -Rad u pastoralu: sakristija, kićenje crkve, pjevanje, župne kateheze, djelovanje kroz karitas i kućne posjete; humanitarno djelovanje bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, pomoć u obnovi nekih kuća potrebitima, pomoć oko školovanja, tečajevi sviranja instrumenata, tečajevi šivanja, izgradnja objekta za osobe s posebnim potrebama… crkva odzak2

Njihov dolazak u posebno teškim poratnim godinama bio je melem na ranu velikog broja ljudi. Iako su sestre bila iz mnogih krajeva Europe, sve su prihvatile Bosnu kao svoj dom i domovinu. Na svemu tome su im ljudi ovog kraja beskrajno zahvalni, kazao nam je župnik župe Odžak vlč. Ilija Orkić.

Veliko hvala

Nakon mise zajednički ručak organizirali su mještani.-Dugo godina one samo nama pomažu, vrijeme je da bar jednom i mi ovakvim slavljem kažemo veliko hvala, ističe Mato Zec iz Potočana. Među okupljenim bilo je i 50-tak građana islamske vjeroispovijesti, zajednica žena Sumeja i osobe okupljene oko štićenika i djelatnika „Kuće nade“. Za vrijeme objeda obratila se prigodnim riječima s. Cirila Koršič – iz prve postave sestara koje su došle u Odžak 1997., te u ime provincijalke s. Elzbieta Humel. Emotivnu zahvale izrekao je gospodarstvenik Ante Jurišić: -Zahvaljujem Bogu što nam je poslao sestre Franjevke Marijine misionarke. Od dolaska sestara sam bio uključen u izvođenje radova oko uređenja kuće i smještaja sestara. Njihov zahtjev je bio: veoma jednostavno – da sve bude dobro i bez luksuza. crkva odzak3

Humanitarno su djelovale bez obzira na vjeroispovijest; sestre su svima pomagale, prema mogućnostima, u rješavanju stambenih problema u Odžaku, Modričkom Lugu, Jakešu i šire, oko školovanja i brojnim drugim aktivnostima, kazao je Jurišić.

Zahvalni smo i ponosni

Sestre su puno pomogle u nicanju novog doma za djecu sa poteškoćama u razvoju „Kuća nade“. -Sestre Franjevke su osigurale oko 150.000 KM u samom početku radova, kazao je Jurišić, no više od novca ugradile su svoju ljubav u stalan rast udruge. Prigodne je riječi zahvale uputila i Ivanka Šimić, ravnateljice „Kuće nade“: Kroz vrijeme su nam naše drage sestre postale kao obitelj i uključile se u odgoj i odrastanje naših mladih na što smo posebno zahvalni i ponosni.

crkva odzak

Drage sestre HVALA vam na ovih 25 godina prijateljstva, vjere, nade i ljubavi… Hvala vam za svaki osmijeh, pruženu ruku, radost na licu i zagrljaj koji nam puno znači. Drage sestre, sretan Vam 25.-ti rođendan u našem gradu, poručila je Šimić.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić