Nada Koturić
Typography

ORAŠJE- Nakon što je proglašena knjigom godine zbirka pjesama „Tragom pokorenih želja“ Jose Živkovića - Soje, samozatajnog posavskog poete, književnika, slikara, fotografa, putopisca i nadasve ranjavanog branitelja umjetničke duše, službena promocija održana je u njegovoj rodnoj Posavini. Hotel Navis smješten tik uz rijeku Savu u Orašju, zaplovio je uz glazbu rijekom stihova skupa sa velikim brojem okupljenih zaljubljenika poezije i lijepe književne riječi, no prije svega poštovatelja stihova kojima Soja (kako ga u Posavini gotovo svi poznaju) progovara s malo riječi uvijek s puno emocijama, dušom i iskrenim osjećajima. Ponovo nas je sve obradovao vrhunskim kulturnim događajem, prekrasnim stihovima i nadasve svojom skromnošću.

 

Navis na valovima poezije

Baš kao rijeka Sava koja nezadrživo zapljuskuje obale Orašja, i Sojini stihovi su donosili valove ugodnog raspoloženja kod posjetitelja pristiglih od Dubrovnika, Zagreba, Vukovara, i Osijeka, od kršene Hercegovine do ravne Bosanske i Slavonske Posavine. Promociju nisu željeli propustiti ni prijatelji iz dalekih zemalja jer umjetnika dugo ne drži jedno mjesto. Soja je poznat po svojim dalekim putovanjima u nepoznato, od Indije do Amerike i Australije. Tromjesečni boravak pjesnik u Indiji Živković ostavio je traga na 108 fotografija koje je pokazao kroz nekoliko izložbi. Ipak najviše od svega, zaljubljenik je svoje rodne Posavinu i Kostrča, iznova se vraća svojoj ravnici a duga putovanja pretače u prekrasne stihove.

tragom pokorenih zelja 900

Paljetak zapjevao

Čestitajući na šestoj zbirci pjesma, birane je riječi potpore uputila najprije županijska ministrica prosvjete, znanosti kulture i športa Ana Andrić, također i pjesnik, esejist i kritičar, Goran Rem. Naglasili su Živkovićevo vrhunsko umijeće da sa malo riječi puno kaže, što je zapravo i najteže, no njegova je sažetost, naglasili su, umjetnost. Burom pljeska pozdravljen je nagrađivani akademik i književnik Luko Paljetak. -Volim drugovati u Orašju i Dubrovniku sa Sojinim stihovima, u trenucima svoje osame i teškim trenucima, kazao je Paljetak javnosti malo poznato i kao vrsni pjevač. Sojini stihovi naime koje je govorio glumac Vedran Dakić, idu uz glazbu, pa je večer moderirala i pjevanjem Magdalena Živković uz pratnju sestre Marije Nedić, a takvom okruženju gospar Paljetak nije mogao odoljeti, pa se i sam povremeno pridružio prekrasnim baritonom. Čestitanja Živkoviću tijekom pjesničke večeri uputili je predsjednik Društva Hrvatskih književnika Mirko Ćurić i predsjednik Matice hrvatske Orašje Vidan Janjić, a večeri su nazočili i čestitanja uputili predstavnici DHK Herceg Bosne Fabijan Lovrić, Stanko Krnjić i Grgo Mikulić. Nitko nije ostao ravnodušan niti na Sojine stihove koje je kazivao i svećenik iz Konavala fra Ivan Kramar. I kao što živi pjesnički, razmišlja filozofski, diše boemski, na kraju se promocije Živković samo kratko i skromno zahvalio svima koji su mu pomogli da nova zbirka ugleda svjetlo dana, ostavljajući da njegovi stihovi govore o njegovom radu.

tragom pokorenih zelja 1024

O piscu

Joso Živković Soja rođen je 1. travnja 1960.g. u oraškom selu Kostrč. Školovao se u rodnom mjestu, Orašju i Zagrebu. Radio je u Austriji, njemačkoj, Švicarskoj i Lihteštajnu , odakle se vraća u zavičaj u predvečerje Domovinskoga rata 1990.g. u koji se aktivno uključio te je dvaput ranjavan. Putovao je po svim kontinentima u želji da upozna druge narode i kulture što je zamjetno u njegovom stvaralaštvu. Nagrađivani posavski pjesnik bavi se i slikarstvom, kiparstvom, fotografijom. Iza sebe ima pet zbirki pjesama „ Koraci u sjeni“, „ Čekati dugu“. „Gorka čaša“, „Nenaviklost duše“ i „Tišina raspadanja“ i „Tragovi pokorenih želja“. Njegove su pjesme zastupljene i prevođene u mnogim zbirkama u Europi i svijetu. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društva pisaca BiH. Da je Soja svestrana osoba potvrđuje članstvo u brojnim klubovima, moto klubu, konjičkom, društva planinara i član je europskih vinskih vitezova.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić