Pejo Gašparević
Typography

Pomirenje, opraštanje i kajanje su kršćanske vrline i ne treba ih se plašiti. Na početku Gospodnje 2022. želim reći - DOMALJEVCU SU POTREBNA POMIRENJA! Međusobne pizme, intrige i poremećeni odnosi su otišli predaleko. Nitko sa strane neće rješavati Domlječki jal, jer svatko ima svojih poteškoća.

Zato smatram, da se u Domaljevcu i među Domlječanima trebaju probuditi one unutarnje snage koje su sklone prevladavanju nesuglasja i postizanju makar minimuma međusobnog uvažavanja uz nužno poštivanje svačijeg prava na svoje stajalište. Različita mišljenja i stajališta ne trebaju biti oružje obračuna nego alat za razvijanje tolerancije. U javnoj komunikaciji treba se suzdržavati neistina, uvreda, diskvalifikacija, zadirkivanja u bilo čiju privatnost i intimu, jer prakticiranjem takvih navika kvari se ozračje.

 pejo ured

To je sjeme kojim se sije nesnošljivost. To su metode kojima se radi u korist vlastite štete.

Pomirenje je skupa roba jer ono svoje korijene ima u opraštanju koje nije lako dostići.
Opraštanje se proizvodi i kajanjem a to je zahtjevan zadatak. Međutim pomirenje, opraštanje i kajanje su kršćanske vrline i ne treba ih se plašiti. Te vrline su radionice koje nas popravljaju kao osobe. To su vrline koje pročišćavaju srca i smiruju duše.

Uzvikujem dobronamjerno: POTREBNO NAM JE POMIRENJE! Svjestan sam da to zvuči idealistički. Međutim upravo je idealizam kroz povijest znao biti ona pokretačka snaga koja je poticala promjene u smjeru boljitka. Svoj angažman ponizno ću nastaviti afirmiranjem ideje o pomirenju. Od danas ideja pomirenja u Zavičaju postaje program mojeg djelovanja.

U proces pomirenja, kojeg javno zagovaram, svatko je dobrodošao i nitko unaprijed nije prekrižen. Tužan sam kad primijetim da nas Domlječane prijatelji, poznanici i promatrači sa strane katkad percipiraju kao kavgadžije, osobe koje se iscrpljuju u međusobnim konfliktima. To se ne podudara s duhom plemenitosti kojeg Domaljevac i Domaljevčani posjeduju. Taj duh ne treba biti u defanzivi.

Plemenitost i snalažljivost Domlječkog čovjeka su ona snaga koja može okupljati sve zainteresirane i na kultiviran način povećati utjecaj dragog nam Domaljevca.

Srdačan pozdrav svima kojima je Domaljevac u srcu.

Piše: Pejo Gašparević
2. siječnja 2022.