Pejo Gašparević
Typography

Naš dopisnik Pejo Gašparević piše o posebno vrijednom mještaninu Domljevca Anti Đukić koji je u donjem tekstu prošetao kroz prošlost i sadašnjost HKUD "Mladost" Domaljevac. Više prijatelja Domaljevca mu je reklo kako su Domaljevačke narodne nošnje najljepše nošnje Hrvata u Bosni i Hercegovini. „Apsolutno se slažem! Ima u tim Domaljevačkim narodnim nošnjama neke čarobno uzvišene ljepote. Neodoljivo lijepe Domaljevačke narodne nošnje ilustriraju kako su Domaljevčanke i Domaljevčani maštoviti. Ove narodne nošnje govore da je Domaljevačka sklonost ka lijepom dio njihovog identiteta. Zapravo, narodne nošnje su najljepša OSOBNA KARTA DOMALJEVCA)“.

Tekst autora Ante Đukić prenosimo u cijelosti:

HKUD „Mladost“ Domaljevac osnovano je daleke 1926. godine na poticaj tadašnjeg župnika fra Zvonke Mikića, učitelja Josipa Dovgana i državnog službenika Mate Puškarića. Društvo je osnovano kao Pučko pjevačko društvo župe svete Ane u Domaljevcu. Članovi društva u početku rada su bili isključivo muškarci. Nema mnogo podataka o radu društva u razdoblju Kraljevine Jugoslavije, Drugog svjetskog rata i poraća. 1976. godine na inicijativu učitelja i uglednih seljana obnavlja se rad društva pod imenom KUD „Mika Koturić“ Domaljevac. Voditelj društva bio je nastavnik Stevan Lešćan. 1980. godine na čelo društva dolazi domaći sin profesor Marko Matić koji koji je uvježbao različite spletove kola i napjeva iz Bosanske Posavine, te u tom sastavu nastupa na emisiji „Znanje-imanje“ u selu Zeoke u Srbiji. Također nastupa na smotrama u Đakovu, Županji, Drenju. 1983. isti napušta rad društva, te uslijed demokratskih promjena, raspada socijalističke Jugoslavije i Domovinskog rata društvo zamire.hkud mladost domaljevac

Nakon Domovinskog rata stekli su se uvjeti za obnovu rada društva, te se 1998. godine obnavlja rad društva pod nazivom Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „MLADOST“ Domaljevac. Za prvog predsjednika društva izabran je Branko Kesić, dok je koreograf i umjetnički rukovoditelj bio profesor Marko Matić. Iste godine društvo je organiziralo i I. Smotru izvornog narodnog stvaralaštva „Domaljevačku tkanicu“ i od tada je tradicionalno organizira svake godine u nedjelju prije patrona Župe Sveta Ana. Također društvo organizira i Božićni koncert pod nazivom Mladost i prijatelji.

Za vrijeme predsjednika Branka Kesića društvo je doseglo vrhunac svoga rada,postavljene su različite koreografije od Bunjevačkih i Šokačkih igara do različitih izvornih običaja Bosanske Posavine kao npr. Branje šljiva, divan, svadba, itd. Društvo je tih godina nastupilo na naj značajnim smotrama kako u Bosni i Hercegovinu tako i u inozemstvu. Društvo je nastupilo na Državnoj smotri folklora Hrvata Bosne i Hercegovine, Danima Europskog naslijeđa u Sarajevu, 40. jubilarnim Vinkovačkim Jesenima, nekoliko puta na Đakovačkim Vezovima. Nastupilo je na različitim smotrama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Vojvodini i diljem Zapadne Europe.

Na mjesto predsjednika društva 2014. godine dolazi Mato Rošić koji nakon poplave i uništenja velikog fonda autentičnih narodnih nošnji, alata i rukotvorina uspijeva održati rad društva čiji je rad poljuljan uslijed velike ekonomske migracije stanovništva u zemlje zapadne Europe. 2014. godine Domaljevačka tkanica je održana u smanjenom obimu uz izvornu pjesmu „Veselih Domlječanki“ i večeru članova društva i gostiju. 2018. godine proslavljena je jubilarna XX. Smotra izvornog narodnog stvaralaštva Domaljevačka tkanica na kojoj je gostovalo šest društava iz BiH i Hrvatske.kud domaljevac

Na čelo društva 2019. godine dolazi Anto Đukić koji okuplja članove društva i organizira normalan rad društva. Na njegovu inicijativu izabrana je nova uprava društva i uvedena dobna granica članstva u društvu koja je 15 godina starosti. Nova uprava organizira XXI. Domaljevačku tkanicu uz prigodan program u kojem je sudjelovalo 5 društava iz zemlje i inozemstva. Nakon 10 godina nova uprava zajedno s župnim zborom ponovno organizira Božićni koncert. 2020. godine društvo također organizira Pokladni Maskenbal, te dobiva poziv Turističke zajednice grada Đakova za sudjelovanje na Đakovačkim vezovima koji su se trebali održati početkom srpnja iste godine. Nažalost zbog pandemije Korona virusa, ista manifestacija nije održana, a tradicionalna manifestacija Domaljevačka tkanica održana je u online obliku krajem iste godine.

Predsjednik društva je ujedno i koreograf koji je postavio nove standarde u primjeni narodnih nošnji i iznošenja istih na scenu. Zabranjene su nošnje koje nisu izvorne, a primjena istih vraćena je u vrijeme iz sredine 20. stoljeća. Također društvo je nakon dolaska nove uprave prvi put nakon 10 godina nastupilo s jednim izvornim običajem pod nazivom „Svekar dužan, đuvegija ružan“ a odnosi se na svatovski običaj dolazak pred mladoženjinu kuću. Također uvježbani su i izvorni običaji Božića pod nazivom Klanjam ti se kraljiću, te običaj divana pod nazivom Kad uvečer pođem i pjevam kroz selo. Društvo se nada da će u 2021 godini moći organizirati tradicionalnu „Tkanicu“ i ugostiti nove goste uz prigodan program koje će društvo pripremiti za goste.

Piše: Anto Đukić
17. ožujka 2021.