Pejo Gašparević
Typography

Našeg dopisnika Peju Gašparević su pozvali Iz Deutsche Wellea da za taj ugledni i utjecajni medij prokomentira jučerašnji nastupni govor novog Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta u Parlamentu BiH. Prihvatio je taj poziv i ovako ocijenio Schmidtov nastup.

pejo ured

Schmidtov nastupni govor u Parlamentu BiH može se ocijeniti i kao „opipavanje terena" na političkoj sceni. Bila je to, kako za DW kaže novinar Hine i politički analitičar Pejo Gašparević „kombinacija upozorenja i balansa". „S jedne strane Schmidt upozorava kako su sve opcije za rješavanje krize u BiH na stolu, a s druge spušta loptu ističući kako zaoštravanje krize nije ni u čijem interesu", kaže Gašparević.

Schmidtova taktika „toplo-hladno".

Sugovornik DW-a smatra kako je Schmidt za svoj nastupni govor odabrao taktiku „toplo-hladno" nastojeći političkoj javnosti preporučiti sebe kao snažnu osobu koja šalje upozoravajuće poruke, pri čemu ostavlja i odškrinuta vrata za pregovore s onima koje sada kritizira. „Schmidt se predstavio kao diplomatski produkt s njemačkom pedantnošću, ali je upitno koliko će to dojmiti političke produkte s balkanskim mentalitetom", kaže Gašparević.

Priredio: Mišo Perak
29. listopad 2021.