Pejo Gašparević
Typography

U sklopu 14. Međunarodnog festivala književnosti - "Dani prijatelja knjige" u petak na večer u Rijeci pjesniku Peji Šimiću (rođen u Foči kod Dervente) uručena je nagrada "Književno pero" koju je dobio za zbirku pjesama "Nebeske vibracije." To je bio veliki trenutak za Šimića i njegovo pjesništvo.

Neposredno po preuzimanju ovog prestižnog književnog priznanja Šimić je zahvalio stručnom žiriju što je u njegovom rukopisu prepoznao "univerzalni duhovni izričaj," jer njegova nagrađena zbirka, kako je dodao, "nije pisana za jedan narod i jednu vjeroispovijest nego za digitalno vrijeme u kojem živimo."

pejo simic nagrada

"Želja mi je bila staviti ljudske vrijednosti u prvi plan. Danas nije problem steći zvanje liječnika, vojnika, šoumena ili biznismena. Svi smo mi po rođenju ljudi ali u vremenu i prostoru u kojem živimo itekako je teško biti čovjek. Moja zadaća će biti ispunjena ako bar jedan čitatelj čitajući moje stihove bude u dilemi karijera ili čisti obraz izabere čisti obraz," istaknuo je Šimić.

On je u svojem govoru rekao ovo:
"Primajući ovo nagradu moram priznati iako sam debelo kročio u jesen života da emocije čine svoje . A kako i ne bi. Naime Prije 50 godina kao gimnazijalac u Rijeci sam primio svoju prvu književnu nagradu. Dobro se sjećam bila je to knjiga 'Povijest umjetnosti' od Slavka Batušića koju sam nažalost ubrzo morao prodati da bih kupio pribor za geometriju.

Evo večeras nakon pola stoljeća u toj istoj Rijeci prva književna međunarodna nagrada. Pitam se tko bi mogao ostati ravnodušan?

Moram priznati da me za grad Rijeku veže drage i sudbonosne uspomene. U ovaj grad sam došao kao dijete i baš tu napravio svoje prve urbane korake i sada kao sjedi starac mogu samo reći da se u potpunosti slažem kad za Rijeku kažu citiram 'Grad koji teče'pejo simic nagrada1

Da, ovdje je počelo teći moje Ja. Hvala dragom Bogu da je bilo tako."

Pejo Šimić je rođeni poeta. Njegovo pjesništvo je dar Božji kojeg je Pejo Šimić prigrlio i posvetio se pisanju. Pejo, ne samo da se bavi pisanjem poezije, nego on nju živi. Pejino pjesništvo je njegov način života i njegov stvarateljski svjetonazor. Pejo Šimić prožima svoju poeziju jednako kao što ona prožima njega. Pjesništvo Peje Šimića je njegova osobna umjetnička karta.

PEJO ČESTITAM TI!
Neka ova ČESTITKA Peji Šimiću odjekne na sve četiri strana svijeta.

Piše: Pejo Gašparević
5. studenog 2021.pejo