Pejo Gašparević
Typography

Misa polnoćka uoči Božića služena je u crkvi svete Ane u Domaljevcu na Badnju večer ali nekoliko sati ranije, to jest s početkom u 21 sat, zbog aktualnih epidemioloških mjera zaštite od koronavirusa. Misu je predvodio župnik fra Anto Pušeljić. Tijekom mise u Crkvi nazočni su, kako se može doznati od onih koji su bili na misi, zajedno molili i pjevali Božićne pjesme i za one sumještane, kako je to rekao župnik, koji nisu mogli biti na misi a željeli su biti.


crkva domaljevacPosve je jasno da zbog epidemioloških mjera mnogi vjernici Župe Svete Ane iz Domaljevca, koji su u inozemstvu, nisu mogli doći na Božićnu misu u rodni kraj iako su to svim srcem željeli. Stoga je molitva i za njih iznimno plemenit i dirljiv čin. Molitva ima nemjerljivo snagu. Moliti za drugoga znači "angažirati" cijelo Nebo da svojim nitima povezuje one koji su međusobno na velikim fizičkim udaljenostima ali misle jedni na druge. Osjećaj da te neko obuhvaća molitvom i svojim mislima i tako brine o tebi ima uzvišene dimenzije.

Također na misu nisu mogli doći niti bolesni unatoč svojoj žarkoj želji. Molitva za druge smatra se i izvorom izlječenja (Jak 5,16). Osim toga, mоlіtvom zа drugе іѕрunјаvа se i zароvіјеd Nоvоg zаvјеtа, po kojoj smo dužnі mоlіtі zа ѕvе lјudе.

Zapravo, molitva za druge na poseban način posjeduje miris misticizma kojim ublažavamo na prvi pogled neukrotive tegobe, pozitivno rješavamo naizgled nerješivo. Američki pisac John Updike je rekao:"Molitva je svemoćna."
Nakon mise u Domaljevcu vjernici su se neko vrijeme zadržali ispred crkve gdje je priređen i prigodni vatromet. Snimke s prizorima ispred crkve napravila je Nada Lukač.

Za Posavinu piše: Pejo Gašparević
25. prosinca 2020