Pejo Gašparević
Typography

Policija je objavila snimku napada koja prikazuje kako je napadač Danijel Bezuk u ponedjeljak (12. listopada 2020.) na Markovu trgu u Zagrebu ispucao određenu količinu streljiva pri čemu je u pokretu zamijenio okvir nakon čega je ispalio još dio streljiva, a od napada je odustao nakon što je na njega zapucao jedan od policajaca, odbivši njegov napad. Dvadesetdvogodišnji Bezuk je nakon ove pucnjave počinio samoubojstvo.

markov trg 901

Motiv napada još se utvrđuje, a Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kaže kako zasad ne može potvrditi ni da je napadač htio ući u vladu, ali to ne može ni isključiti.

Ovdje se neću baviti medijskim nagađanjima kako meta napada nije bio policajac koji je ranjen u toj pucnjavi, nego hrvatski premijer. Utvrđivanje činjenica takve naravi je u ovlasti mjerodavnih institucija i službi.

U povodu ovog napada moja znatiželja je usmjerena na kršćanski, odnosno Biblijski pogled na UBOJSTVO i SAMOUBOJSTVO.
Jedna od deset Božjih zapovijedi glasi:"NE UBIJ!"
Božja zapovijed - "NE UBIJ!" u Evanđelju po Mateju 5, 21-22 objašnjava se ovako : »Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu."

Ubojice se spominju i u Biblijskim Izrjekama 1, 15-16 u kojima se navodi: »Sine moj, ne idi s njima (grješnicima, ubojicama) na put, makni nogu od njihove staze. Jer na zlo trče svojim nogama i hite prolijevati krv.«
Po Bibliji, ljudski život je svetost a Bog je, po kršćanskim tumačenjima , autor života i stoga bi davanje i uzimanje života trebalo ostati u njegovim rukama.markov trg 1024

U tom se kontekstu u kršćanskim tumačenjima postavlja pitanje - može li grijeh kao samoubojstvo uništiti nečije spasenje? Za odgovor na to komplicirano pitanje posudit ću objašnjenje Iz Katekizma Katoličke Crkve koje glasi:

"2280 Svatko je za svoj život odgovoran pred Bogom koji mu ga je darovao. On ostaje vrhovni gospodar života. Mi smo dužni prihvaćati život sa zahvalnošću i čuvati ga njemu na čast a sebi na spasenje. Upravitelji smo a ne vlasnici života koji nam je Bog povjerio. Njime ne raspolažemo.

2281 Samoubojstvo protuslovi naravnom čovjekovu nagnuću da čuva i trajno održi svoj život. Samoubojstvo se teško protivi ispravnoj ljubavi prema sebi. Ono istodobno vrijeđa ljubav prema bližnjemu jer nepravedno kida veze uzajamnosti sa zajednicom obiteljskom, narodnom i ljudskom, prema kojima imamo obveza. Samoubojstvo se protivi ljubavi živoga Boga.

2282 Ako je počinjeno s namjerom da posluži za primjer, osobito mladima, samoubojstvo se također opterećuje težinom sablazni. Dragovoljna suradnja pri samoubojstvu protivi se moralnom zakonu. Ozbiljni psihički poremećaji, tjeskoba ili težak strah od iskušenja, trpljenja ili mučenja mogu ublažiti samoubojičinu odgovornost.

markov trg 900

2283 Ne treba očajavati glede vječnoga spasa osoba koje su same sebe usmrtile. Bog im može, putovima koji su samo njemu znani, pružiti priliku spasonosnog kajanja. Crkva moli za one koji su si oduzeli život."

Za Posavinu.org piše: Pejo Gašparević
18. listopada 2020.