Domaljevac
Typography

Drugi Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore održan je 27. srpnja 2021. godine u Domaljevcu.


Ministar gospodarstva Županije Posavske Drago Živković je u svojem uvodnom izlaganju predstavio gospodarske aktivnosti na području Županije posebice pozvavši poduzetnike na investiranja na području Općine Domaljevac-Šamac.
Načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić je govorio o gospodarskim angažmanima na području Općine podsjetivši kako su u tijeku aktivnosti na izradi stručne studije koja bi trebala utvrditi svojstva termalne vode na temelju kojih bi se planirale investicijske i gospodarske aktivnosti. Nekadašnji uposlenik na Staklenicima Đuro Piljić je u svojoj diskusiji, između ostalog, kazao kako je izrada stručne studije o svojstvima termalne vode nužan korak. Po njegovim riječima termalna voda je "naš Monaco" i pruža šansu za gospodarski razvoj na području Općine Domaljevac-Šamac.

Predstojnik Ureda ministra okoliša i turizma Federacije BiH Tomislav Lukić je iscrpno izvijestio o angažmanu da se Bara Tišina proglasi "Zaštićenim područjem s održivim korištenjem prirodnih resursa." Rekao je kako je takvo proglašenje u nadležnosti Županije Posavske, te da bi se na taj način stekle mogućnosti za korištenje sredstava iz fondova Europske unije namijenjenih zaštiti okoliša. Također je kazao kako bi to značilo i stjecanje predispozicija za razvoj turističkih aktivnosti na toj Bari. U diskusijama je rečeno kako Je Županija Posavska spremna sa svoje razine stupiti u proceduru koja bi omogućila proglašenje Bare Tišina zaštićenim područjem prirode. Također je rečeno kako u Baru Tišina treba promatrati skupa s rijekom Savom kao cjelinu za planiranje turističkih aktivnosti i sportskog ribolova.

Stručnjak za demografiju Tado Jurić je govorio o demografskim poteškoćama u globalnom ali i lokalnom kontekstnu. Upozorio je na nepovoljna demografska gibanja unutar hrvatskog nacionalnog korpusa. Zauzeo se za aktivnosti koje bi doprinijele očuvanju Posavskog kulturnog identiteta rekavši da su događanja poput Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore dobar model za njegovanje tog identiteta i jačanje povezanosti Zavičaj s njegovom Dijasporom. Po Jurićevom mišljenju, korisno bi bilo utemeljiti Posavski dom kroz koji bi se njegovao Posavski kulturni identitet, te osnovati poslovni inkubator koji bi služio za unaprjeđenje gospodarskih aktivnosti. U diskusijama o demografskim poteškoćama istaknuto je kako je to složen problem kojeg treba sagledavati iz što je moguće više aspekata. Također su spominjana iskustva drugih sredina koja pridonose ublažavanju demografskih poteškoća.


U raspravi o perspektivama sporta u Zavičaju istaknuto je kako je sportske kolektive nužno financijski pomagati. Matijas Pejić iz HNK Mladost Domaljevac je, između ostalog, istaknuo kako bi termalna voda mogla poslužiti i za kreiranje projekata koji bi potaknuli dolazak sportaša iz drugih krajeva na pripreme u naš Zavičaj. Prof. Ivo Kobaš se u svojoj diskusiji zauzeo za oživljavanje tradicijski sportskih nadmetanja poput skoka u dalj a koja bi bila privlačna za gledatelje.
Posebni gosti kongresa bili su predstavnici HOK Domaljevac - trener Zlatko Ivić te Anto Leovac, koji je u prošloj sezoni postigao povijesne sportske uspjehe, i Marijan Mikolić koji je nedavno diplomirao na temu "Apostolat laika prema dokumentima Drugog vatikanskog koncila" i stekao zvanje magistra teologije. Oni su u obraćanjima pozdravili sudionike Kongresa.


S nekoliko pjesama zavičajne tematike Drugi Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore u svojem su prepoznatljivom stilu obogatile Vesele Domlječanke- Luca i Marica.
Sudionike Kongresa je putem videa iz Toronta (Kanada) pozdravio Ivo Piljić.

Pomoćni trener izbornika Hrvatske odbojkaške reprezentacije Tomislav Ćošković i odbojkaš Marko Matić koji nastupa za reprezentaciju Turske, a koji zbog priprema tih reprezentacija Europsko prvenstvo nisu mogli fizički nazočiti Kongresu, podržali su tu manifestaciju i uputili pozdrave njenim sudionicima. I bivši nogometaš Drako Matić također zbog profesionalne zauzetosti nije mogao fizički nazočiti Svjetskom kongresu Općine Domaljevac-Šamac.

Izaslanstvo Kongresa koje su činili Mladen Madžarević, Ivo Lucić i Pejo Gašparević je na Spomeniku branitelja na istoimenom Trgu u Domaljevcu zapalilo svijeće za sve poginule branitelje koji su stradali u obrani rodne grude.
Troškovi Drugog Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac iznosili su 1.010 konvertibilnih maraka a snosili su ga zajedno Dijaspora i Općina Domaljevac - Šamac kao institucionalni partner manifestacije.
Srdačan pozdrav svima u Zavičaju i njegovoj Dijaspori.


Inicijativni odbor Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore