Domaljevac
Typography

Poštujem nastojanje Đure Kesić da se svojim oglašavanjem u vezi Svjetskog Kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore doprinese boljitku.

Ima u njegovom promišljanju dobrih stvari ali onih koje zvuči kao dobar vic pa će i moje neke od reakcija biti vic na vic. Ništa na osobnoj razini jer ne funkcioniram na taj način. Zapravo, imam motivaciju sudjelovati u komunikaciji i razmjeni mišljenja gdje do izražaj dolazi kultura dijaloga i gdje se sugovornici poštuju kad se i ne slažu.

Piše. Pejo Gašparević

Đuro priznaje da je GRAĐANSKA INICIJATIVA nešto drugo. Pa i ja u svojim istupima govorim da je Građanska inicijativa nešto drugo od udruge
Đuro zbori ovako "Ne može to (pretpostavljam da misli na Kongres) biti SAMO "građanska inicijativa" kako kaže Pejo Gašparević."
To je Đurin vic i zato mu ne zamjeram pa se nadam da on neće zamjeriti i na mojem vicu. Ja sam govorio da je sadašnji Kongres GRAĐANSKA INICIJATIVA a ne da to može biti "SAMO" građanska inicijativa. Opredjeljenje za formu djelovanja u civilnom društvu kao GRAĐANSKA INICIJATIVA je posve uobičajen oblik aktivizma i ima racionalne razloge , jer za građansku inicijativu ne trebaju osnivački dokumenti, račun, registracija, tijela...... nego je to neformalna skupina ljudi. Zapravo građanska inicijativa je najjednostavniji oblik djelovanja. To je građanska inicijativa slična Danima hrvatskog filma u Orašju koju je inicirao Ivo Gregurević. Uvažio sam i neke njegove sugestije temeljene na njegovom iskustvu.


Ja se radujem ako bi se netko pojavio s uvjerljivom ambicijom da se utemelji Udruga, to nitko ni do sada nije spriječeno niti to može biti spriječeno. Izvolite, napravite udrugu, izađite u javnost i među ljude sa svojim stavovima. Nitko nikomu to ne brani niti se to može zabraniti. Godinama surađujem s raznim građanskim inicijativama, udrugama i imam uvida kako udruge i nisu baš tako jednostavna stvar. U BiH, prema dostupnim neslužbenim saznanjima, ima gotovo 30.000 udruga a za većinu njih nismo niti čuli jer su ostale samo na papiru. I udruge pate od birokratizama,, klanovskih rivalstava........... No, ima i kvalitetnih udruga. Treba reći da udruge imaju i svoju prednost - one su kakav takav oblik institucionalizacije.


" Đuro kaže :"Koliko čujem organizatorima ni dan danas nije jasno zašto ih nitko (dobrovoljno i bez opterećenja)ne slijedi." I ovo zvuči kao vic pa će moja reakcija isto tako biti vic: Interesantno je da osoba (koja ima ljudskih vrlina koje ja poštujem) koja sudjeluje na izborima - gubi ih i nikako da osigura sebi dovoljan broj glasova, to jest sljedbenika koji bi slijedili njegovu politiku sad predbacuje to drugomu. Dobar vic.
Đuro kaže OTETO PROKLETO što također zvuči kao vic. Zamoljavam ga da pročita otvoreno pismo Mladena Madžarevića o Kongresu.
Primjedba da na Kongresu nije bilo dijaspore također zvuči kao vic. Evo priznam, ja sam dijaspora BiH u Hrvatskoj, Takva su dijaspora i predsjednik Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu Ilija Guberac koji je obećao pomoći objavljivanje rukopisa Roke Pušeljića u formi knjige te prirediti izložbu Rokinih djela u Zagrebu Dijaspora BiH u Hrvatskoj je i novinar Anto Pranjić također sudionik Kongresa Pranjkić se bavi temom Dijaspore pa sam ga zamolio da obrazloži našu posavsku poziciju.


"Ljudi koji su rođeni u BiH, a stalno su nastanjeni u Republici Hrvatskoj i posjeduju hrvatsko državljanstvo i prebivalište nisu hrvatska dijaspora. Oni su dijaspora Bosne i Hercegovine i građani Republike Hrvatske. Ovo je vrlo važna zakonska značajka, i nije ispravno reći da su Hrvati koji su rođeni u BiH koji žive u Republici Hrvatskoj hrvatska dijaspora, jer oni to nisu, ali jesu dijaspora Bosne i Hercegovine," kaže između ostalog Pranjkić.

Za vrijem konferencijskog dijela Kongresa dva puta sam brojao nazočne i oba put 58. To je ipak više od broja glasova - 48 koliko ih je prije dvije godine na lokalnim izborima na području naše općine osvojila Đurina stranka. I ovo je samo vic. Zbilja ništa osobno.

No za kraj sam ostavio nešto što nije vic. Zvao sam petnaestak poduzetnika s područja naše općine u Dijaspori. Dobivao sam odgovor da sad obnavljaju poslove i gospodarske aktivnosti nakon pauze izazvane pandemijom koronavirusom i da nisu u prilici doći jer treba nadoknađivati gospodarske minuse koje je nanijela Pandemije. I sada u takvim pandemijskim okolnostima očekivati da jedna neformalan grupa građana okupljen u Građanskoj inicijativi riješi golem problemi koji su nerješivi za mnogo jače sredine i države zbilja je nelogično.

I ja sam očekivao više do Kongresa ali kad dođeš na praktični teren suočiš s mnoštvom objektivnih okolnosti plus pandemija. Ja sam davao sve od sebe, mnoštvo neprospavanih noći., komunikacija, lobiranja, nedostatka sredstava.........Narodski rečeno-to je velika glavobolja. Za eventualnu pozitivnu ocjenu prepuštam drugima da je izreknu a za eventualnu grešku ispričavam se. Samo onaj tko ništa ne radi ne može ni pogriješiti.
I kao što reče ex papa Benedikt XVI. "praksa je zlata vrijedna jer tek u praksi spoznaješ stvarnost."
Uz srdačan pozdrav podržavam sve ono što je za opće dobro Zavičaja.