Modriča
Typography

U BiH djeluju tisuće nevladinih organizacija različitih misija i interesa. Mnoge od njih nisu dalje odmaknule od registriranja, djeluju samo na papiru, dok su neke iznimno aktivne, tvrdi Enver Sarvan, izvršni direktor jednog od najaktivnijih, ali i prvih Neovisnih ureda za razvoj (NBR) sa sjedištem u Gradačcu i Modriči.

NBR, Udruga za poduzetništvo, uporno i ustrajno radi na zagovaranju boljeg poslovnog okruženja u BiH jer bez ekonomije i ekonomskog razvoja nema opstanka. A koliko NVO sektor može biti utjecajan, upravo su pokazali iz NBR-a jer su uspjeli zaposliti oko 700 djelatnika.

NBR je osnovan u Gradačcu u cilju potpore prognaničkoj i povratničkoj populaciji i doprinosa lokalnom ekonomskom razvoju. Za dva desetljeća rada izrasli su u respektabilan gospodarski subjekt.

Uspostavom prvog poslovnog inkubatora u BiH u Gradačcu 1998. i drugog u Modriči 2002., NBR je započeo s najboljom praksom zagovaranja primjene instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja, ekonomske održivosti povratka, kao i praksom pretvaranja napuštenih odnosno zapuštenih objekata u objekte u kojima se stvaraju mikro i mala poduzeća.sarvan

NBR je izgradio model uspostave poslovnih inkubatora u kojima se generiraju novi proizvodni programi, tehnologije, MSP, obrti, zadruge i nova radna mjesta. Izgrađeno je više od 9000 m2 poslovne infrastrukture koju je koristilo 46 biznisa u kojima danas radi više od 700 zaposlenih (s 2000 članova obitelji). Dan je doprinos unaprjeđenju problematične infrastrukture u 6 poslovnih zona odnosno razvojnih centara. Plasirana je 131 socijalna pozajmica, 53 granta te oko 3000 mikrokredita za samostalne poduzetnike i više od 700 poslovno-tehničkih usluga biznisima i vlastima, objašnjavaju nam iz NBR-a.

 Danas u NBR-u rade 4 stalna zaposlenika. Posebnost NBR je to što u svom vlasništvu posjeduje 6 objekata, od čega je 1760 m2 adaptirano, a 3 objekta bi trebalo adaptirati za rad malih i srednjih poduzeća odnosno zadruga.

Objekti i prostori koriste se za inkubiranje 9 biznisa s 215 zaposlenika, ali i za rad NBR-a. Na taj način NBR je smanjio troškove poslovanja, a osigurava i vlastiti prihod od korisnika inkubatora. Organizacija namiče sredstva i pružanjem poslovno-savjetodavnih usluga, razvijena partnerstava. Na taj način osigurava se institucionalna, programska i financijske održivosti organizacije te jak utjecaj na okruženje u kojem NBR djeluje, ističe izvršni direktor NBR-a Sarvan.

Glas poduzetnika mora se čuti kada se donose zakoni koji se tiču privređivanja, mora se poboljšati poslovno okruženje s posebnim naglaskom na mali biznis, čulo se tijekom nedavnog gospodarskog okupljanja na sajmu u Mostaru u kojem je upravo NBR bio jedan od suorganizatora.

Identificirali smo probleme koje vlasti na neki način nisu rješavale, a bitni su čimbenici poslovnog okruženja. To su, između ostalih, unapređenje registracije biznisa i uspostavljanje registra parafiskalnih nameta na razini BiH kako bismo po entitetima i županijama imali popis parafiskalnih nameta, kazao je Sarvan.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić