Europa
Typography

Komentirajući za Deutsche Welle susret u Berlinu kancelarke Angele Merkel s članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, politički analitičar Pejo Gašparević naglašava kako od svih europskih zemalja Njemačka ima najviše šansi pomoći uklanjanju blokada oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Pejo Gašparević za Deutsche Welle: Njemačka ima najviše šansi pomoći promjene Izbornog zakona u BiH

On ističe kako Berlin gradi svoju geopolitičku poziciju balansirajući između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, što inicijativi kancelarke Angele Merkel za izmjenu Izbornog zakona daje dodatnu težinu, jer njen glas ostavlja podjednako snažan dojam na političke lidere sva tri konstitutivna naroda u BiH.

„Osim toga Njemačka već desetljećima prima na stotine tisuća gastarbajtera iz sva tri konstitutivna naroda iz BiH što kod političke publike u BiH kreira odnos poštovanja prema toj zemlji. Ukoliko bi se respekt političke publike prema Njemačkoj prenio i na političke stranke i institucije u BiH, onda bi zahtjev kancelarke Merkel za izmjenom Izbornog zakona dobio novu dimenziju.

Čini se kako je kancelarka iznimno svjesna sadašnjih okolnosti u BiH i rizika koji bi se producirali neusvajanjem promjene izbornog zakona te je njen prijedlog da se Izborni zakon 'hitno' promijeni, mogući nagovještaj aktivnijeg djelovanja Njemačke u tom smislu. Kancelarka je posebno naglasila da ne želi blokadu institucija u BiH, kaže Gašparević.

covic merkel izetbegovic