Nada Koturić
Typography

baka iz donje mahale podbarjeŽupanija Posavska je svojim najvećim dijelom smještena uz rijeku Savu i manjim uz rijeku Bosnu. U povijesti našega kraja nije zabilježeno plavljene takvih razmjera od zaobalnih voda.

Poplave u Županiji Posavskoj potopile su 90%  područja u samo nekoliko sati. Uništene su kuće, materijalna dobra, poljoprivredna zemljišta, stočni fond. U svom razarajućem vrtlogu voda je pustošila dio po dio Županije Posavske: općinu Odžak, Domaljevac-Šamac a onda i orašku općinu.

Smrtonosni vodeni pohod

Svoj smrtonosni vodeni pohod na Posavinu rijeke Sava i Bosna krenule su od 16. svibnja. Vidovice, Kopanice i Jenjić našli su se pod vodom nakon probijanja savskoga nasipa kod Kopanica. Mjesta su još pod vodom koja se razlila sve do grada Orašja. I Bukova greda gdje se nalazi vojarna „Sinovi posavine“u cijelosti je potopljena. Pod vodom se našla Tolisa i Donja Mahala, dva najveća oraška sela, nisu pošteđeni Kostrč, Ugljara,Bok, Oštra Luka. Orašje je ostalo kao mala oaza u koje se slijevaju svi sa potopljenih oraško-domaljevačkih prostora.

Nadljudski napori

Nadljudskim naporima branio se svaki centimetar savskoga nasipa. Čuva se i brani rukama najmlađih i najstarijih koji su gradili kilometarske zečje nasipe od vreća pijeska kako voda ne bi došla do grada. U gradu je središnje elektro postrojenje koje napaja crpnu stanicu pa je od životne važnosti. Solidarnost je dosezala nezamislive granice humanosti a kritična mjesta savskoga nasipa danonoćno su čuvana na kritičnoj dionici Grebnica i Domaljevca. Nažalost, voda je došla i sa istočne i sa zapadne strane i poplavila je veći dio prostora uz Savu. Unatoč svemu brojni su građani ostali bez domova a smješteni su kod prijatelja ili pak u prihvatnim centrima. Stanovništvo sa poplavljenih terena evakuirano je u prihvatne centre, u općini Orašje na tri lokacije u tri škole, u općini Domaljevac na lokaciji centra Yimor i u općini Odžak u sportskoj dvorani. Danas Posavina izgleda, najblaže rečeno, opustošena. Oni koji ne žele iz svojih domova, žive na nepoplavljenim katovima i čekaju otjecanje vode. Tek tada nastaju problemi, tvrde upućeni.

Video dramatičnih trenutaka Posavine

Najdramatičniji trenuci poplava u Županiji Posavskoj zabilježeni su u videu s naslovom „Poplavljena Posavina“( na youTube). Kako bi prenijeli tragične snimke u svijet, zajedničkim snagama posavskih novinara, policije i  Civilne zaštite, uspjeli smo snimiti materijal koji će, nadamo se, probuditi solidarnost u obnovi Posavine. Video prilog pogledajte dole niže.

Za GIP piše Nada Koturić
Foto: Nada Koturić