Nada Koturić
Typography

Pomoći onima kojima je najpotrebnije, posebno kada je teška bolest u pitanju, velika je ljudska vrlina na koju posavci itekako mogu biti ponosni. Ponovo su se u velikom broju odazvali još jednoj humanitarnoj akciji, ovoga puta zahvaljujući sevdah bendu Divanhana iz Sarajeva. Održali su besplatan humanitarni koncert i time ponovo potvrdili svoje veliko humano srce.

brat antonio

Brat Antonio uvijek na pomoći bolesnoj sestri

Pjevali su naime 2014. godine kako bi pomogli poplavljenoj Posavini, a ovoga puta odrekli su se svoga honorara i pjevali puna dva sata za šestogodišnju djevojčcu Magdalenu Živković iz Kostrča. Djevojčica boluje od rijetkog neurogenetičkog poremećaja (Angelmanov sindrom) koji zahvaća jednu od 20.000 osoba. Na poziv Sandre Đukić iz Udruge „Osmjeh“ Domaljevac kao organizatora humanitarnog koncerta za Magdalenu , Divanhana nije ostala nijema. Prihvatili su dolazak u Orašje i zbog takve geste dobili dugotrajan pljesak u oraškoj kino dvorani u kojoj je program započeo uz prigodne riječi zahvale Mirjane Koturić glazbenicima iz Sarajeva, i svima koji su podržali akciju.

koncert02

Osmijeh za Magdalenu

Cijela obitelj Živković brine se o malenoj Magdaleni, ali ipak majka najviše. Terapija i oprema su veoma skupi, pomaže i zajednica, no kako djevojčica raste, majci je sve teže obavljati svakodnevne aktivnosti bez adekvatnih pomagala. Prioritet im je prilagoditi kupatilo za djevojčicu i nabaviti kolica. Zahvaljujući koncertu Divanhane lijepa humana priča dobila je svoj epilog. Magdalenina mama Ružica kaže kako su prikupili blizu 4 000 KM i već sutra počinju radove na uređenju kupaonice, koja bi se prilagodila Magdaleninim potrebama. Zahvalila je Udruzi „Osmijeh“ na organizaciji kao i svim građanima koji su pomogli toj humanitarnoj akciji, a zadovoljstvo još jednim uspješnim humanitarnom projektom izražavaju i u Udruzi „Osmjeh. Isti osjećaj, jer su bili dio te lijepe humanitarne priče, podijelio je i Neven Tunjić član Divanhane, što će, kaže, biti njihova praksa i u budućem radu. To će, uz profesionalni, biti onaj humani, ljudski dio karijere, naglasio je Tunjić, koji je s kolegama iz Divanhane sinoć u Orašju priredio vrhunski glazbeni događaj.

koncert03

„Zavrzlama“ započela u Orašju

Oraškim humanitarnim koncertom Divanhana je započela svoju turneju „ZAVRZLAMA TOUR“, kojom će biti obilježeno prvo uspješno desetljeće glazbene karijere. Publici u Orašju pružili su zaista jedinstveni koncertni doživljaj predstavljajući im sevdalinke, ali i druge tradicionalne pjesme na jedan poseban i unikatan način sa dionicama na kojima su pozavidjeli vrhunski glazbeni virtuozi. Izvodeći pjesme iz ranijeg repertoara, ali i novog albuma sa svojim svježim aranžmanima i vrhunskom izvedbom, Šejla Grgić(vokal), Larisa leila Droce (violina), Neven Tunjić ( klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Irfan Tahirović (udaraljke) i Azur Hajdarević ( kontrabas) osvojili su srca svih prisutnih, pa se često njihova pjesma pretakala na cijelu kino dvoranu.

koncert01

U takvoj prelijepoj atmosferi Divanhana je sve prisutne svojom vještinom odvela u svijet nota i pjesme koje opuštaju, razgaljuju dušu, i na tom dvosatnom putovanju donosi potpuno opuštanje i zaborav od problema svakodnevnice.

Za Posavinu.org piše:Nada Koturić