Pejo Gašparević
Typography

Raduju me saznanja kako među Domaljevčanima i Posavcima/ljacima raste zanimanje za "Svjetski kongres Domaljevčana" koji je planiran za kraj srpnja 2019. godine. Nije preuranjeno već sada načelno iznijeti neka promišljenija o tom događaju.

Piše: Pejo Gašparević

"Svjetski kongres Domaljevčana," po mojem mišljenju, treba postati Zavičajni događaj u kojem će se moći prepoznati svaki od oko 6.000 Domaljevčana koliko ih, prem neslužbenim podacima, ima u Zavičaju i rasutih po svijetu.

"Svjetski kongres Domaljevčana" zamišljam kao općedomaljevački projekt koji će se izdići iznad subjektivnih uskih svjetova, međusobnih netrpeljivosti, ogovaranja. "Svjetski kongres Domaljevčana" vidim kao instrument koji će afirmirati izvorni (autentični) Domlječki/Domaljevački identitet.

domaljevac

"Svjetski kongres Domaljevčana" držim impulsom koji bi mogao dati poticaja gospodarskom oporavku Zavičaja i eventualnom privlačenju investicija koje bi otvarala radna mjesta.

"Svjetski kongres Domaljevčana," ponovit ću što sam već i ranije rekao, ima se šansu afirmirati i kao čimbenik solidarnosti tako što bi se utemeljio Fond solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo najpotrebitijima, ali i eventualno pomagalo onima koji žele realizirati svoje gospodarske ideje a nisu financijski u mogućnosti pokrenuti vlastiti biznis.

domaljevac 900

Ponizno priznajem kako mi je iznimno važno da upravo Prvi Svjetski kongres Domaljevčana bude što uspješniji te da ostavi što snažniji dojam kako bi prokrčio put za buduće takve ili slične događaje na koje bi se s radošću dolazilo.

Još poniznije priznajem kako ne bih imao ništa protiv da "Svjetski kongres Domaljevčana" preraste u, metaforički rečeno, Domaljevački Lurd, Međugorje ili Mariju Bistricu.

I napokon, nema zapreka da "Svjetski kongres Domaljevčana," ako uspije u svojoj nakani, postane model i za druge zavičajne sredine. Vjerujem kako će priča o "Svjetskom kongresu Domaljevčana" postajati sve uzbudljivija.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
13. 11. 2018.domaljevac 1024