Pejo Gašparević
Typography

Europska unija je geopolitički invalidna i u sve zamršenijim globalnim neprilikama ona se ponaša kao riba na suhom. Takav mi se zaključak ugnijezdio u razmišljanjima nakon sudjelovanja u radu "Parlament građana" što ga je u Bruxellelesu organizirao Europski parlament u povodu 60. obljetnice potpisivanja Rismkih ugovora kojima je osnovana Europska ekonomska zajednica (EEZ) i Europska zajednica za atomsku energiju (Euratom).

Piše: Pejo Gašparević

Europskom ekonomskom zajednicom, koju su iznjedrili Rimski ugovori, šest država- Belgija, Francuska, Italija, Luxemburg, Nizozemska i Njemačka stvorilo je carinsku uniju koja se kasnije razvila u Europsku uniju narastavši do 28 članica ali na prošlogodišnjem referendumu  Velika Britanija je odlučila napustiti Europsku uniju te će se taj broj smanjiti na 27. članica.  

Čini se kako je odluka Velike Britanije i odvajanju  od Europske unije zatekla posve  nespremne birokrate Europske unije koji nisu profilirani za geopolitički način razmišljanja te se iz izjava proteklih mjeseci mogla iščitavati i zbunjenost čelnika Europske umije takvim ishodom Britanskog referenduma.

pejo ispred parlamenta

Gašparević ispred ulaza u Europski parlament u Bruxellesu

U materijalima za "Parlament građana" navedeno je kako se Britanskim glasovanjem za izlazak iz Europske unije "otvaraju teška pitanja ne samo za budućnost Ujedinjene Kraljevine, već i cijelog EU-a."

"Hoće li britanska odluka destabilizirati ili ponovno oživjeti Europsku uniju? Kako možemo osnažiti Europsku uniju s 27 država članica kako bi se mogla nositi s današnjim izazovima? Koja su zajednička rješenja najhitnija?" To su pitanja koja su kandirana u materijalu za "Parlament građana" a koja su me potaknula na razmišljanja i u mojem radoznalom umu stvorila očekivanja kako bi se mogla razviti kreativna rasprava te sam se i osobno prijavio za diskusiju željevši joj ponizno dati svoj doprinos.

No, u toj diskusiji je sudjelovalo tek nekoliko nazočnih a ja sam nažalost bio u skupini onih nezadovoljnika koji nisu imali sreće stići  govoriti pošto je trajanje konferencije bilo vremenski ograničeno.

Moje razočarenje nije uzrokovano nesudjelovanjem u diskusiji jer su i mnogi drugi bili za to uskraćeni, nego sam bio nezadovoljan odsutnošću bilo kakvog geopolitičkog promišljanja o sudbini Europske unije.

Neugodno me je iznenadila činjenica kako nitko od diskutanata iz "Parlamenta građana" ali i od pravih zastupnika Europskog parlamenta koju su sudjelovali u raspravi, uopće nije spomenuo  zemlje jugoistočne Europe, niti su spominjani pojmovi kao što su geopolitika ili geostrategija.

Upravo su to stvari o kojima sam želio govoriti. Zapravo, moja temeljna poruka koju sam bio pripremio za neizrečenu  diskusiju jeste kako je trenutno za Europsku uniju najprioritetniji zadatak osmisliti vlastitu geopolitičku koncepciju.  

Nejasno je kako to Europska unija može osnaživati sebe, kao što je to spomenuto u formi pitanja u materijalu za ovaj skup, ako nema vlastiti geopolitički orijentir.

Jednako tako nejasno je kako će to Europska unija štititi teritorijalni integritet našeg kontinenta  ako se u Bruxelleskim razmatranjima zaobilazi uzimati u obzir zemlje Jugoistočne Europe gdje se sve snažnije sa svojim geopolitičkim angažmanima ukorjenjuju Rusija i Turska.

pejo u parlamentu 1024

Gašparević u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u svojem je obraćanju sudionicima "Parlamenta građana" govorio samokritički o Europskoj uniji istaknuvši kako se "nes- mijemo izolirati unutar zgrada EU-a nego moramo biti više među građanima."

"U ovim teškim vremenima  razvija se razočarenje u institucije Europske unije," poručio je Tajani.  

Slažem se s ovom  dijagnozom  Antonia Tajania uz napomenu kako sam i osobno jedan od onih  u kojem se ubrzano razvilo razočarenje u institucije EU-a nakon "Paralmenta građana" koji je, po mojoj ocjeni, bio ispod renomea 60-to godišnje povijesti najprije Europske ekonomske zajednice a zatim Europske unije.

Zapravo, Bruxelleski skup u organizaciji Europskog parlamenta pamtit ću  po iznimnim mjerama sigurnosnih provjera koje su opravdane i šalju ispravniju sliku o ugroženom imunitetu Europske unije nego što se to moglo čuti i vidjeti na "Parlamentu građana."  

Nakon tog Bruxelleskog pohoda u Europski parlament, priznajem, prožima me dvojba: jesam li ja to nazočio ozbiljnom političkom skupu ili, ne daj Bože, uvodnom činu eutanazije Europske unije?

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
23. ožujka 2017.pejo eu parlament