Pejo Gašparević
Typography

Ivo Gregurević, čiji ovozemaljski život je završio prerano u 67. godini, bio je veliki Posavac/ljak. Njegova povezanost s Posavskim Zavičajem bila je silovita. Posavski Zavičaj trajno je opečatio Gregurevića ali jednakom mjerom i Ivo je svojim angažmanom i vrlinama udario neprolazan pečat rodnoj Posavini.

Piše: Pejo Gašparević

Govorio mi je kako se nigdje nije osjećao tako sretno kao u svojoj rodnoj Donjoj Mahali. Zapravo, želim reći kako je Ivo ustoličavanjem festivala "Dani hrvatskoga filma u Orašju" udahnuo Posavini onu dimenziju koja je Zavičaj uzdizala iznad mjerila lokalizma. Na taj je način i praktično ilustrirao kako, uvjetno rečeno, "male" sredine mogu producirati velike događaje. Ivina zaljubljenost u Zavičaj je trajna. Njegov ljubavni spoj sa Zavičajem bio je intenzivan i dinamičan. To je najuzvišenija vrsta ljubavi koja izvire iz dubine srca i prenosi se na dušu. Takve ljubavi su najmoćnije. Ivo je i srcem i dušom zalijepljen za svoju Bosansku Posavinu. Njegove su emocije namijenjene zavičaju neuništive.

ivo gregurevic 1024

Glumačka karijera Ive Gregurevića je impozantna i neponovljiva. On je u filmovima, televizijskim serijama i kazališnim predstavama odigrao više od 100 najrazličitijih uloga-od pozitivaca do negativaca. Iz razgovora s njim primijetio sam kako su ti likovi, koje je Ivo igrao, bili njegovo intimno bogatstvo, njegov ljudski, duhovni i intelektualni miraz koji nosi sa sobom i na onaj svijet. Ivo je bio prožet likovima koje je igrao i literaturom koju je iščitavao pripremajući se za odigravanje uloga, te im je dopuštao da ga dodatno oplemenjuju i profiliraju njegov duh i intelekt. Ivini likovi i literatura strujali su njegovim unutarnjim prostranstvima komešajući se.

Drukčije rečeno, Ivo je posjedovao bogate unutarnje svjetove koji su kreirali njegove ljudske vrline. Njegov unutarnji Svemir bio je nastanjen brojnim, metaforički rečeno, planetama iz kojih je izranjao Ivin suptilni karakter kojeg se ne može vrijednovati konvencionalnim i stereotipnim mjerilima. Ivo je bio boem i romantik u najplemenitijem značenju tih pojmova. Ivina slojevitost krčila mu je staze do izvorišta vjere gdje se napajao kršćanskim evanđeoskim vrijednotama. Gregurevićev dodir s vjerom podudarao se s njegovim karakterom-u sve je ulazio ponizno i samozatajno.

ivo gregurevic 1021

Ivino napuštanje ovozemaljskog života otkrilo je još jednu njegovu izuzetnost. Priznanje njegovim vrijednostima i vrlinama jednako su u hrvatskom nacionalnom pejzažu odali i "desni" i "lijevi" i "liberalni." To znači kako je veliki Posavac/ljak Ivo Gregurević ujedno i općehrvatska vrijednost.

Zbogom Ivo!

Za GIP piše: Pejo Gašparević
6. siječnja 2019.