Boris Ćavar
Typography


Udruga Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu i Posavski književni klub iz Zagreba održali su novinsku konferenciju. Tema je bila predstojeći skup koji se održava u Zagrebu 25.studenog POSAVINA VUKOVARU. Uz to ova udruga se pohvalila s dvije nagrade za književnost koje su dobili njezini članovi. Nakon pozdrava predsjednika udruge Ilije Guberca započinje Ante Pranjkić moderator skupa POSAVINA VUKOVARU.

presica zagreb

Kako je kazao Pranjkić Vukovar i Posavinu dijeli Sava no imaju dosta zajedničko. U Vukovaru su 1991. godine poginula 103 branitelja iz Posavine. Posavina ima svoj Mali Vukovar Boderište selo na kojeg je u jednom danu palo deset tisuća četničkih granata no to je mjesto danas obnovljeno i razvijeno.

Na skupu za Vukovar trebao bi biti Mladi Jastreb i akademik Tomislav Dubravac Posavljak koji je radio u Vukovaru. O Vukovaru su napisani brojni tekstovi pa je mlada Sanja Pažin govorila o nakladniku Kerigma pia. Ovaj nakladnik.je ove godine objavio petnaest izdanja. Knjige Posavljaka i o Posavini idu dalje.

pejo

Pejo Šimić je nedavno za svoju knjigu pjesama NEBESKE VIBRACIJE u Rijeci dobio književnu nagradu na Međunarodnom festivalu književnosti. Njegova osamnaesta knjiga pjesama RANJENA ZEMLJA na naslovnici ima vukovarski toranj. Šimić će u Vukovaru 16. studenog dobiti još jednu nagradu MEMENTO CROATICA . Uz njega ju jedino dobiva i Ivica Jagodić gvardijan Franjevačkog samostana i legenda Vukovara. Kako je kazao Pejo Šimić njegova nagrađena zbirka NEBESKE VIBRACIJE nije pisana ni za jedan narod niti jednu vjeroispovijest već za zahtjevno digitalno vrijeme i pjesme su univerzalne.

Za Posavinu.org piše Boris ĆAVAR