Domaljevac
Typography

U utorak, 23. srpnja 2019. godine održan je prvi Svjetski kongres općine Domaljevac-Šamac i dijaspore. U skladu s planom radni dio održan je u prijepodnevnim satima a zabavni u večernjim.

Piše: Pejo Gašparević

Moderator radnog dijela manifestacije novinar Pejo Gašparević je ukratko izvijestio o rađanju i razvoju ideje o održavanju Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore. Naglasio je važnost stvaranja novog ozračja u kojem će se prakticirati više međuosobnog uvažavanja.

Načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić je u svojem uvodnom izlaganju predstavio aktualnu gospodarsku situaciju na području Općine. Naglasio je važnost Dijaspore za gospodarske perspektive na području Općine Domaljevac-Šamac.

Ministar gospodarstva u Vladi Županije Posavske Dragutin Živković u svojem je obraćanju izvijestio o gospodarskoj situaciji i poduzetničkim mogućnostima na području Županije. On je također istaknuo važnost Dijaspore za gospodarski razvoj Zavičaja.

Fra Bono Kovačević u svojem obraćanju sudionicima skupa zauzeo se za stvaranje zajedništva. „Mi možemo opstati samo ako pružimo ruku jedni drugima i okrenemo se prema budućnosti," istaknuo je je fra Bono.

Uvodničari na Gospodarskom forumu bili su Marko Lukić (poduzetnik koji djeluje u Hrvatskoj), Zlatko Oršolić – direktor tvrtke Yimor i Pejo Gašparević (poduzetnik koji djeluje u Austriji). Oni su svaki iz svoje vizure govorili o šansama za unaprjeđenje gospodarstva na području Općine Domaljevac-Šamac.

U diskusiji su, između ostali, sudjelovali, Slavko Matić, Željko Josić, Đuro Kesić, Ivo Lucić, Mladen Madžarević, Slavko Rošić, dr. Slavko Pecirep i Županijski ministar poljoprivrede Mato Brkić.

Doneseni su i konkretni zaključci – inicijative:

Zaključeno je da se prihvaća inicijativa da se na postojećoj službenoj web stranici Općine Domaljevac-Šamac pokrene poseban sadržaj – rubrika ili podstranica koja će se baviti prikupljanjem, razmjenom i objavljivanjem svih mogućih informacija u poduzetničkim aktivnostima i iskustvima u Zavičaju i Dijaspori.

O uređivanju sadržaja te podstranice brinut će već postojeći administrator stranice Općine Domaljevac -Šamac. Zamišljeno je da ta podstranica bude baza podataka o zavičajnim poduzetnicima koji djeluju u Zavičaju ili dijaspori i njihovom angažmanu, idejama, te o mogućnostima Općinskih mjerodavnih službi. Također je zamišljeno da ta podstranica bude i baza podataka o potencijalnim lokacijama namijenjenim za poduzetničke svrhe (katastarski podaci o zemljištu). Pokretanje ovakve podstranice je iznimno važno jer takva komunikacija i razmjene informacija u vezi gospodarstva je najučinkovitija s obzirom na rasutost (fizičku udaljenost) Zavičajnih poduzetnika diljem svijeta.

Zaključeno je da se prihvaća Inicijativa o pokretanju aktivnosti prikupljanja i arhiviranja svekolike građe o povijesti, znamenitostima i istaknutim osobama s prostora obuhvaćenog sadašnjom Općinom Domaljevac-Šamac.
Zaključeno je da se prihvaća inicijativa da se nogometnom stadionu u Domaljevcu (na Jelasu) dadne ime po Stjepanu Iviću – Braci.
Zaključeno je da se prihvaća inicijativa da se već postojeće sportske i kulturne manifestacije dalje razvijaju i unaprjeđuju.

NAPOMENA: Ove će inicijative biti proslijeđene mjerodavnim institucijama i tijelima na razmatranje.

Dacia Sandero Stepway za samo 18.000 KM

Tijekom rasprave novinar i moderator radnog dijela Pejo Gašparević iznio je prijedlog da se u Domaljevcu ustoliči Festival violine i šargije.

Na zabavnom dijelu kongresa u večernjim satima na Trgu u Domaljevcu okupio se veliki broj mještana općine, koji su uz besplatno piće i roštilj uživali u dobroj glazbi.

Domaćin zabavnog dijela manifestacije bio je legendarni Domaljevački pjevač Ivo Piljić-Belin kojeg je životni vrtlog usmjerio u Toronto u Kanadi gdje sada živi ali svoj Zavičajni Domaljevac nosi u srcu. U zabavnom dijelu, to jest na koncertu na Trgu nastupili su još: Vesele Domlječanke, HKUD Mladost Domaljevac, Marina Vrdoljak, Andrea Anđić, Marko Matić – Tigrić , Mato Kesić- Matoš, Mato Topić i Posavski kumovi.