HKUD Posavina Zürich-Baden
Typography

kud_posavina_zirih_badenPredstavljamo vam Posavsko Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Posavina Zürich-Baden koje već petu godinu postoji i radi u Švicarskoj. Od listopada 2006. godine HKUD Posavina Zürich-Baden počinje svoj rad s malim brojem djece i mlađeg naraštaja, koji svojim trudom i radom održavaju tradiciju Bosanske Posavine.


HKUD je osnovan u Švicarskoj na granici između dva grada, Zürich-a i Baden-a, na zahtjev roditelja i njihove djece i tako kreće sa par članova, da bi danas izrastao u pravi i ozbiljni KUD. Za ovako vremenski kratko razdoblje ovo mlado društvo imalo je puno uspjeha na domaćim i inozemnim nastupima.

U KUD su uključena djeca iz Bosanske Posavine, iz sljedećih sela: Donji Svilaj, Balegovac, Osječak, Posavka Mahala, Jošava, Potočani, Potočanski Lipik, Gornja Dubica, Vrbovac, Odžak, Donji Kladari, Gornji Kladari, Garevac, Čardak, Donje Ledenice, Kornica, Kakanj, Brusnica, Bok, Kotor Varoš, Papratno i Poljanari. HKUD Posavina Zürich-Baden ili kako ih od milja zovu „Djeca Posavine“ čuvaju i njeguju kulturnu baštinu rodnog kraja s puno ljubavi i poštovanja. Mlado društvo broji 50-ak aktivnih i pasivnih igrača, koji uče posavska kola i pjesme. Pedesetak obitelji su stalna potpora i stalni članovi ovoga KUD-a.


„Djeca Posavine“ su uspješno odradili važne nastupe kao što su to nastupi po cijeloj Švicarskoj, Austriji, Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini. HKUD Posavina Zürich-Baden svojim folklornim nastupima razveseljava i pobuđuje sjetu i ljubav prema svome rodnom kraju. Svugdje su pokupili brojne pohvale za prikazanu igru i pjesme Bosanske Posavine te za tradicionalne narodne nošnje. Koreografkinji, gospođi Kati Bičvić, uručuju se zahvalnice i pohvale za odličnu koreografiju i scenski nastup djece.

Veliki uspjeh KUD-a su 3 nezaboravne zabavne večeri, koje se održavaju u Schlierenu / Zürich, gdje u posjetu dolaze brojni pjevači kao Tigrovi Tame, posavski vitez Željko Jurić, izvornjaci Braća Begić, Plehanski Odjeci i Braća Jelić, KUD-ovi iz Bosanske Posavine, iz Austrije i Švicarske, te medijski pokrovitelji kao sto su Radio Lijepa Naša, Radio Odžak, te Večernji list i Katolički tjednik. Pokraj zabavnih večer organiziraju se i Božične večer, grilovi te ljetni apéro.
HKUD Posavina Zürich-Baden želi odraditi svaki nastup na najbolji način i sa puno uspjeha. Diše kao jedna duša i prima rado nove izazove. Sve pozivnice uzima ozbiljno i sa velikim respektom, pokušava sve stići i udovoljiti svima koji žele čuti i uživati u njihovoj igri i glazbi.

Lijepom našom HRT