Kornica
Typography

U okviru kulturne manifestacije Ljeto u Kornici 2016, u istoimenom je mjestu koje pripada župi Čardak, nadomak Modriče u Bosanskoj Posavini, od 22. do 30. srpnja upriličena kiparska kolonija. Posljednje večeri kolonije nazočni su mogli uživati u predstavi Rodijaci, u izvedbi članova Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Organizatori kiparske kolonije u Kornici bili su: Hrvatsko kulturno sportsko društvo Kornica, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Napretkova Otvorena kuća – Garevac te Matica hrvatska – Bugojno.kornica colonijaPremda se na prezentiranu ideju odazvalo više od 20 akademskih kipara i kiparica, zbog ograničenosti smještajnoga kapaciteta sudjelovalo je njih šest: Dalibor Nikolić iz Mostara, Marko Gido iz Travnika, Ilija Kegelj iz Mostara, Mateja Galić iz Širokog Brijega, Mirna Pokorić iz Osijeka, Boris Orenčuk iz Mostara, a osvrt na nastale radove kao i cijeli projekt dat će diplomirani povjesničar umjetnosti i muzeolog Nikola Albaneže iz Zagreba.

Cjelokupnim događajem koordinirao je akademski kipar Antonio Džolan, predsjednik bugojanske Matice hrvatske.

kornica colonija1

A što su kipari uradili, moglo se vidjeti 30. srpnja na različitim lokacijama u ovom malom posavskom mjestu koje je obogaćeno sa šest modernih skulptura.

Na svečanosti zatvaranja kolonije na kojoj je, između ostalih, bio i mjesni župnik vlč. Pavo Kopić, nazočnima se obratio domaći sin gosp. Petar Lušo, srce i duša cjelokupnoga projekta.
Kulturna manifestacija Ljeto u Kornici 2016 nastavlja se 6. kolovoza Danima sjećanja kada će svetom misom i prigodnim programom biti komemorirane žrtve Drugog svjetskog i posljednjega rata iz ovoga mjesta.
Zatim će 13. kolovoza biti upriličena Subota s Maticom hrvatskom u Kornici. Riječ je o druženju s članovima Matice hrvatske prigodom čega će predavanje održati dopredsjednik Matice Stjepan Sučić. Sve će završiti druženjem uz dodjelu zahvalnica svim sudionicima projekta.

Preuzeto od Katličkog tjednika{jathumbnail off}

kornica colonija2

kornica colonija3