Nada Koturić
Typography

Etno soba u Oštroj Luci, jedinstvena je na posavskim prostorima i prava riznica bogatstva baštine posavskih Hrvata, izvorne folklorne ali i šire kulturne baštine. Posavske toga oraškog kraja s puno ljubavi čuvaju svoju izvornu tradiciju, kroz pjesmu i originalne napjeve koje su naslijedile od svojih baka i djedova, što će reći, radi se o stogodišnjoj tradiciji koju pretaču u oživljeni rad KUD-a Ravnica.

etno soba2

I ne samo to, u etno sobu su pohranile i detalje iz svakodnevice nekadašnjeg posavskog života vezanog isključivo za rad na zemlji, od plodne posavske ravnice. Željeli smo nakon otvorenja etno sobe ponovo zaviriti u tu čaroliju Oštro lučanki i bočanki satkanu od radova što izlaze iz njihovih vrijednih ruku, i pričaju priču o davnim vremenima. Obično je doček u znaku pjesme i provokativnih posavskih poskočica, no kako nedostaje dio KUD-a, ovoga puta ipak pjesme za doček nije bilo, ali zato, više od pjesme, govorili su eksponati etno sobe.

Necanje jedinstveno u svijetu

Osobe zahvaljujući kojima Etno soba i postoji jer su inicijativu pretočile uz puno truda u djelo su Ruža Pejić, Luca Šošić, Manda i Kata Kopić. Članice su KUD-a Ravnica Oštra Luka – Bok i sekcije čipkarstva kojom nastoje od zaborava sačuvati jedinstvenu u svijetu tehniku necanja koja se na takav način radi samo u oraškome kraju. Puno ljubavi, vremena i rada, pa i financijskih sredstava, uloženo je u tu prostoriju, koja poput vremeplova na trenutak vraća u nekadašnja vremena, kada se, kažu jednoglasno, s puno manje materijalnih sredstava živjelo puno sretnije i, dodaju kroz osmijeh, vjerojatno jer su bile mlađe. Razne starine i vrijedni ručni radovi krase jedinstvenu sobu i njene zidove, a na ulazu će vas dočekati brojne zahvalnice koje su dobile članice za svoj angažman i ručni rad.etno soba

Riznica posavske kulture

-Ovo je pravo bogatstvo jer predstavlja riznicu bogatstva naše kulturne baštine i svega onoga što su baštinili naši stari, kaže nam Ruža Pejić i otkriva zapravo tko zapravo stoji iza cijele etno ideje.-Najzaslužniji za naš rad je o. Zvonko Martić koji je za vrijeme svoje svećeničke službe u Oštroj Luci oživio rad KUD-a Ravnica, okupljao nas je i uvjeravao da svu tu našu ljepotu folklora i pjesme moramo sačuvati i otrgnuti od zaborava, jednoglasne su naše domaćice. Majka Luca Šošić, kako je od milja zovu, dala je veliki doprinos ovome značajnom projektu i zahvaljujući svojoj upornosti, viziji i želji da u tome uspiju. Danima i noćima je Luca spašavala staro posavsko ruho kako bi dobilo novi sjaj. Ručni rad ju je, kaže, u teškim životnim trenucima, jedino mogao umiriti. I ne samo to, učinila je puno i na spašavanju starih folklornih nošnji diljem BiH. Danas je Etno soba na ponos, ne samo Oštre Luke već i Posavine. Nije također beznačajno i to što posavske čipkarice pronose kulturni identitet Posavine i izvan lokalnih granica jer su postale redovite gošće čipkarskih festivala u Hrvatskoj.

etno sob1

Promocija posavskog kraja

Manda i Kata Kopić također nam kažu koliko uživaju u druženju i čuvanju etno posavskog blaga. Na kraju posjete i obilaska etno sobe domaćice su pripremile i krasne uštipke koji govore ponešto i o tradicijskoj posavskoj gastronomiji o čemu se itekako ima što reći, ali u nekom drugom tekstu i drugoj posjeti. Uz gastro delicije počašćeni smo ipak i pjesmom koju će lučanke i bočanke kažu, rado zapjevati svakom putniku namjerniku koji navrati u posjetu Etno sobi u Školskoj ulici u Oštroj Luci, gdje ih čeka neprocjenjivo bogatstvo i jedinstvena ljepota posavske tradicije i kulturne baštine.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić