Uncategorised
Typography

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u četvrtak će emitiranjem Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HTV 4) putem multimedijske platforme HRTi zamijeniti međunarodni televizijski kanal Slika Hrvatske, koji se satelitski emitira za Hrvate u iseljeništvu na području Sjeverne Amerike te Australije i Novog Zelanda, izvijestili su s javne televizije.

hrt 4

Naime, 17. ožujka 2016. prestaje emitiranje Slike Hrvatske u Sjevernoj Americi (putem satelita Galaxy 19) te Australiji i Novome Zelandu (putem satelita Optus D2). Kako ističu s HRT-a, umjesto toga programa, Hrvati izvan Hrvatske diljem svijeta dobit će znatno opsežniji te aktualniji sadržaj HTV 4, koji postaje međunarodno dostupan nekodirani program koji će preuzeti ulogu Slike Hrvatske i ubuduće se emitirati putem multimedijske platforme HRTi.

Uz međunarodni radijski program HRT – Glas Hrvatske, koji je dostupan u cijelome svijetu, uvođenjem internetskoga emitiranja i svi će programski sadržaji koji se emitiraju na HTV 4 tako postati dostupni gledateljima u cijelome svijetu. Gledatelji u Sjevernoj i Južnoj Americi te Australiji i na Novome Zelandu i drugdje u svijetu tako će moći gledati cijeli HTV 4 istodobno kad i gledatelji u Hrvatskoj.

Prednost je internetskoga emitiranja televizijskoga programa pred satelitskim i u tome što internetsko emitiranje omogućuje bolje praćenje navika i potreba gledatelja. Hrvatska radiotelevizija želi prikupiti što više povratnih informacija od gledatelja izvan Hrvatske te program u najvećoj mjeri prilagoditi njihovim potrebama, željama i interesima, ističu s javne radiotelevizije.

Posebnost nove HRT-ove usluge jest u tome što se emitira internetski (nelinearno), odnosno over-the-top (OTT), a riječ je o sustavu koji krajnjim korisnicima omogućuje pristup i konzumaciju audiovizualnoga sadržaja putem javne otvorene internetske infrastrukture, zaključuju s HRT-a.{jathumbnail off}