Odžak
Typography

Odbojka je u Posavini među popularnijim sportovima, a između ostalog popularnost leži u činjenici da je to igra koja se može inprovizirati i igrati u svim mogućim kombinacijama, bez i sa mrežom, pa se igra u dvoranama, na meraji, na igralištima ili preko tarabe. Sada je došlo vrijeme da se odbojka zaigra i preko Save.


Naime, u Odžaku je upriličen sastanak predstavnika odbojkaških saveza Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Na čelu izaslanstava su bili predsjednici nacionalnih saveza Milutin Popović i Zdeslav Barač. Na dnevnom redu radnoga sastanka su dominirale dvije teme:


Prva tema je zajednička organizacija europskog prvenstva za djevojke do devetnaest godina, koje zajednički 2020 organiziraju ova dva saveza. Prema onome što se čulo prvenstvo bi trebalo biti organizirano u Zenici i Slavonskom Brodu. Pravo nastupa će imati djevojke rođene 1.1.2002. i mlađe. Uz ostalo je pokrenuta i inicijativa da se ide na zajednički pripremni ciklus, kako bi se obje ekipe što bolje pripremile za ovo veliko natjecanje. Jučer nije definirano gdje će se igrati završnica turnira, ali je s hrvatske strane rečeno kako oni prihvataju onu varijantu koja bude više odgovarala bosanskohercegovačkoj strani.

odbojka 2
Druga, ali ne manje važna tema je organizacija festivala odbojke koji će se održati u Odžaku u prvom tjednu kolovoza iduće godine. Naime Odbojkaški savez BiH intenzivno radi na promociji odbojke među mladima i svake godine organizira po jedan veliki festival odbojke na kojega okuplja nekoliko stotina sudionika, muških i ženskih, mlađih od osamnaest godina. Ove godine domaćin festivala je bila općina Laktaši, a naredne je s lokalnom zajednicom već definirano da to bude Odžak. Predstavnici odbojkaškog saveza Republike Hrvatske su prihvatili da u njihovo ime osiguraju nastup određenog broja mladih odbojkaških ekipa iz susjednih slavonskih županija, čime će ovaj festival prerasti u međunarodnu odbojkašku priredbu.