Odžak
Typography

Sinoć je u okviru ovogodišnjih Dana sjećanja u Centru za kulturu u Odžaku magistar povijesti Stjepan Marčetić govorio na temu Odžak i odžačka Posavina 1945.godine.

dani scjecanja 19 01

Pred brojnim posjetiteljima je magistar Marčetić zapravo predstavio svoju znanstvenu radnju koju je svojevremeno obranio na Sveučilištu u Zadru. Središnja tema ove povijesne priče je ratna operacija vođena na koncu Drugog svjetskog rata na prostoru Podvučijaka. U svojoj radnji autor je prezentirao mnoštvo povijesnih podataka, koji se odnose na ovu temu, a prikupljeni su kako iz domaćih, tako i iz inozemnih izvora. Također je spomenuo kako se nastojao objektivno služiti dostupnim vrelima iz oprečnih političkih i svjetonazorskih izvora. Prema njemu dostupnim povijesnim izvorima, nije bilo moguće dati odgovore na značajan broj pitanja, niti su se neki odgovori mogli sa sigurnošću dati.

Magistar Marčetić je upoznao nazočne kako je dobro što su se u međuvremenu otvorili arhivi koji su donedavno ovu građu držali u "bunkeru" te se sada daleko lakše mogu provjeravati određeni sadržaji po velikim arhivima u središtima nekadašnjih republika bivše Jugoslavije. Zanimljivo je također da se ova tema sve češće spominje među povjesničarima, ali i kao nadahnuće za književno stvaranje, pri čemu je spomenut roman Željka Gorete: "S druge strane ciljnika".

Svoje predavanje je Marčetić završio citatom iz knjige "Bosanskoposavski Bleiburg - žrtve Burića štale u Garevcu", M.Babića, u kojoj sudionik ratnih zbivanja, iz reda branitelja Odžaka Marko Marić, nakon jednog protunapada na partizanske jedinice koje su ih tada držale u okruženju, kaže: " Na povratku prema našim položajima promatram izginule momke, njihova mlada tijela leže beživotna po zemlji. Oni su svoje završili. Svojim kućama i obiteljima, roditeljima i djevojkama, ženama, djeci svojoj, prijateljima, i znancima oni se neće vratiti. Za čije su interese oni tu ostavili svoje mlade živote?"

Ovim zadnjim citatom i sinošnji predavač jednako kao i branitelj Marić, poslao je jasnu i nedvosmislenu antiratnu poruku, jednaku onoj što ju je svojedobno i narodni pjevač Mato Kljajić (iz Pećnika) napisao u svojoj Vili "Da se ovo nikad ne ponovi / Odoše nam najbolji sinovi!