Odžak
Typography

Ovogodišnje Posavsko kolo donijelo nam je tri koncerta u dva dana. Naime, uoči samog blagdana Velike Gospe, u dvorištu mjesne crkve organiziran je koncert duhovne glazbe pod naslovom Gospi u čast. Lijep je to nastavak odmah poslije rata započete priče s pjevačkim zborom i mandolinskim orkestrom koji nam je dolazio iz Novog Sarajeva.

Prvi koncerti pred crkvenim vratima uspijevali su okupiti nekoliko desetina osoba koje bi smogle hrabrosti sjesti pred orkestar kojim je rukovodio dirigent. Tu se slušala duhovna, klasična i filmska glazba. Ovogodišnji koncert, koji je trajao više od dva sata, napunio je crkveno dvorište, a većina publike je stojala. Glavni gosti večeri klapa Leggiero su svojim nastupom uistinu iščupali sve okupljene iz ritmova i melodija koje su treštale ispod zadimljenih šatora i bar na trenutak nas preselili u Mediteran i ozračje u kome se ljudi "hrane korom kruva, kapljom vina i zrnom soli".

Drugi koncert, na velikoj bini ispred crkve u večernjim satima imala je Ruža Janjiš, ovogodišnja pobjednica natjecanja Hrvatske televizije za najljepši glas Hrvatske. I ovaj koncert je pratila brojna publika, a osobito se isticala omanja grupa vjernih zaljubljenika u Ružinu pjesmu koja je vrlo bučno pozdravljala svaku njenu gestu. Samo raskošni Ružin glas, njena nepresušna energija i neka njena unutarnja snaga uspijevali su ispuniti ogromnu binu i učiniti prostor punim. Dvojica njenih prijatelja koji su je pratili u nastupu dali su sve od sebe i svojom svirkom ostavili Ruži puno prostora da ispolji sav svoj talent i snagu kojom je te večeri odisala. Primijetno je bilo i Ružino zadovoljsvo da može pjevati pred publikom koju uistinu doživljava svojom.

Treći koncert održan je na sam blagdan Velike Gospe, a tradicionalno je nastupio sastav Loše društvo. Ovogodišnji nastup Stipe, Ante jednog i Ante drugog, dodatno su obogatili klavijaturist Predrag Cvijanović i vokal Neal Omerbašić. U neka dva sata, koliko je sve skupa trajalo, čuli smo mnoštvo pjesama koje su nas podsjetila na davno već prošlo vrijeme ex Yu bendova i pjevača s istog prostora i vremena, a čuli su se i ovovremenski hitovi Dubioza kolektiva Dine Merlina i drugih. Za razliku od prošlih godina, izvođači su ovoga puta zakovali uz binu povelik broj slušatelja, a neke su svojim ritmovima natjerali i da zaplešu. Sve u svemu ovogodišnja koncertna aktivnost u okviru Posavskog kola dobiva visoku ocjenu i jedva čekamo da vidimo, ili čujemo, hoće li je naredna godina nadmašiti.