"Čisto kolo"

Odžak
Typography

"Čisto kolo" je pojam poznat starijim Posavljacima i Posavkama, a odnosi se na sljedeće. Kolo se tradicionalno igralo u zatvorenom krugu. Unutra je mogao biti samo svirač i iznimno onaj koji sa sviračom pjeva, ukoliko u samom kolu, među onima koji igraju nema pjevača.

Svima drugima je ulazak u kolo bio zabranjen. Ukoliko bi neka seoska baraba prekršila to običajno pravo i ušla u kolo, bila je to uvreda za sve momke u kolu i tada bi se začula ta fraza: Čisto kolo!, a ona je zapravo bila pokretač opće tučnjave koja bi zatim uslijedila. Najčešće se stvar rješavala šakama, letjeli su šeširi na sve strane, a znala je sijevnuti i koja čakija.

Odavno se u Posavini igra u otvorenom kolu, a pojam čistog kola znaju samo rijetki. Tako je i ove godine na Veliku Gospu u Odžaku igralo veliko posavsko kolo, a među onima koji su se u njega uhvatili bilo je i gostiju iz unutrašnjosti Bosne i prijatelja iz Slavonije. Na smotri koju organizira Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Odžaka sudjelovali su: Napredak i Preporod iz Odžaka, Nada iz Banja Luke, Kolo iz Bebrine, Bukinje iz Tuzle, Rodna gruda iz Zagreba, Fra Ivo Šimić iz Novog Sela, Silvije Strahimir Kranjčević iz Bačkog Brega, Tkanica iz Okučana, Izidor Poljak iz Boća, Miloševac, Petafi Šandor iz Ivanovaca, Slatina, Širokopoljac iz Širokog Polja, Sjenina, Mladost iz Domaljevca i Brodski biseri iz Bosanskog Broda.

Treba naglasiti kako je interes publike za ovaj vid prezentiranja narodne baštine i dalje vrlo velik. Unatoč svoj sili suvremenih oblika plesnog izražavanja, unatoč mogućnosti da se preko suvremenih medija dođe do mnoštva modernih plesnih ansambala i svjetski poznatih izvođača plesa, nevjerojatno veliki broj mladih ljudi želi sebe izraziti kroz tradicionalne forme plesnog pokreta, odjeven u više ili manje originalnu narodnu nošnju svoga kraja i naroda. Sve to zapravo potvrđuje opću ljudsku privrženost tradiciji iz koje se niče i korijenima koji su duboko usađeni u svakoga od nas.

Kulturnoumjetnička društva, koja smo imali priliku vidjeti na odžačkoj pozornici, dovela su mnoštvo mladih plesača koji su svojim izvedbama oduševili okupljenu publiku. Isto tako je bilo primijetno kako se dogodila i jedna vrlo važna promjena kod onih koji sviraju. Donedavno su to bili isključivo stariji svirači violina i šargija, dok danas imamo cijeli niz mladih svirača, koji s ponosom izlaze pred publiku. Za ovu pojavu treba reći kako je ona proizvod djelovanja nekolicine narodnih učitelja glazbe među kojima treba istaknuti Tunju Makarića i Antu Galića, koji su nesebično podijelili svoje znanje i potaknuli mnoge mlade da se prime violine i šargije.

Ovogodišnje Posavsko kolo, smotru folklora, zaključili su Marica Hrnkaš, predsjednica HKD Napredak, Luka Jurić, direktor Turističke zajednice Županije Posavske i Jakov Ivanković, predsjedavajući Općinskog vijeća Odžak, zahvalom svim sudionicima smotre i pozivom da se dogodine ponovo svi skupa nađemo u Odžaku.