P. Mahala
Typography

Na poziv domaćeg župnika Ivana Ravlića, od 85 svećenika i redovnika s područja bivše Jugoslavije ređenih 1976. i ove godine obilježavaju četrdeset godina svećeništva, okupilo se u srijedu 11. svibnja u župi Prečistog Srca Marijina u Posavskoj Mahali u Bosanskoj Posavini njih tridesetak kako bi zajedno zahvalili Gospodinu za taj veliki milosni dar.


Euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić. „Kako je lijepo kada smo kao braća zajedno“ uskliknuo je na početku mise biskup Vukšić, a u svojoj homiliji posvjestio ulogu i poslanje svećenika u crkvenoj službi koja postoji radi posvećivanja vjernika.

„Svećenik kao službenik Božje riječi i sakramenata, u Crkvi svojom svećeničkom službom gradi most između Kista i čovjeka; između Boga i ljudi; između izvanvremenske stvarnosti. On je čimbenik milosne rose posvećenja, posrednik između Neba i Zemlje, između Boga Oca i njegovih stvorenja...“, rekao je među ostalim biskup Vukšić.

Posvjestivši kako su jubilarci u svojih 40 godina svećeništva, ako su svaki dan slavili samo jednu misu, proslavili dosada ukupno 14.500 Misa, podijelili tolika odrješenja u ispovijedima, slavili vjenčanja, prve pričesti, krizme, bolesnička pomazanja, održali brojne satove vjeronauka i kateheza, obavili tolike razgovore s ljudima, ustvrdio je da je Gospodin sve to blagoslovio.

Naglasio je kako, ono najljepše u svećeništvu jest veličanstveni sadržaj te službe koji se sastoji u svakodnevnoj blizini Svetoga, kojom su svi svećenici privilegirani i počašćeni, a istovremeno je i najteže jer ta svakodnevna blizina Svetoga čini tu službu zahtjevnom, prije svega jer kao ljudi ponizno i kršćanski moraju priznati da je nisu dostojni. U tom duhu pozvao je vjernike da mole za njih da u tom poslanje nastave vjerno služiti Gospodinu i povjerenom ih narodu.

Čestitajući jubilarcima posebno je zahvalio župniku Ravliću na inicijativi i organizaciji.
Bio to doista veličanstven susret radosti i zajedništva, kako za jubilarce koji su došli iz raznih mjesta gdje su na službi; iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Vojvodine i Slovenije, tako i za malo stado povratnika u tom mjestu Bosanske Posavine koje je poput mnogih doživjelo velika stradanja u zadnjem, a i u Drugom svjetskom ratu. Najviše jubilaraca bilo je iz Slovenije, njih petnaest, koji su došli s mons. Antunom Štrukeljem, duhovnikom Ljubljanske nadbiskupije.

Prisjetivši se kako ih je u Sloveniji 1976. bilo zaređeno 49 mladomisnika iskazao je svoju radost toga susreta te u ime jubilaraca zahvalio biskupu na poticajnim i ohrabrujućim riječima.Molili su oni i za svoje kolege svećenike koji su preminuli, kao i one koji zbog spriječenosti i bolesti nisu mogli doći.

Zadovoljan tako velikim odazivom jubilaraca, na taj, prvi susret takve vrste, inicijator susreta domaći župnik Ivan Ravlić je naglasio kako mu je želja bila tim događajem pokazati da je Katolička Crkva jedinstvena i složna, da ohrabre povratnike tih krajeva Bosanske Posavine, a i mlade potaknu na promišljanje o duhovnom pozivu.

Slavlje je pjesmom uveličao župni zbor predvođen redovnicma iz Odžaka na čelu sa s. Anjom.
Svoju radost na taj susret posvjedočili su tijekom zajedničkog objeda i ostali svećenici, a i pokazali konkretnu ljubav na djelu pomogavši materijalno župi jednog nazočnog svećenika iz Vojvodine.

Izrazili su oni i svoju želja da i svoje zlatne jubileje proslave zajedno opet u toj povratničkoj župi.
Brankica Lukačević