Pejo Gašparević
Typography

Hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ispisuje stranice sportske dramaturgije koje će ući u anale nogometnog viteštva. Pobijedivši u šokantnom izvođenju jedanaesteraca najprije u osmini finala Dansku a zatim u četvrtfinalu i domaćina Rusiju, Hrvatska se nogometna reprezentacija plasirala u polufinale svjetskog prvenstva produciravši svojim navijačima doživljaj veličanstvenosti.

Piše: Pejo Gašparević

Ovi uspjesi Hrvatske nogometne reprezentacije nisu ostvareni na klasičan način tijekom regularnih trajanja utakmica i produžetaka, nego su unikatni i do njih su se "vatreni" vinuli u infarktnim raspucavanjima jedanaesteraca koja se trajno zabadaju u memoriju sadašnjih navijača i prenose na buduće naraštaje kao nadahnuće za nove sportske podvige. Tako ostvarene pobjede imaju veću emotivnu snagu i dugovječniji život u sjećanjima.

dalic modric

Čarolija sporta i jeste u tome što u sebi ujedinjuje radost pobjednika (ovaj put Hrvatske) i tugu poraženih (ovaj put Danske i Rusije). Radost i tuga su konstitutivni elementi rezultata sportskih nadmetanja. Radost i tuga su jedno drugom sjena na stadionima koja se munjevitom brzinom premješta u svijest navijače i okupira njihova srca. Navijačka srca hrvatske nogometne reprezentacije ovaj su put preplavljena ushićenjem. Hrvatskom izborniku Zlatku Daliću i njegovoj nogometnoj vojsci hvala što su u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva nadmudrili veliku Rusiju i opasnu Dansku, te pobijedili nogometnu velesilu Argentinu, i neugodne Nigeriju i Island.

hr reprezentacija 2018

Plasmanom u polufinale Svjetskog prvenstva Hrvatska nogometna reprezentacija je postigla uspjeh globalnih razmjera koji može biti i dodatno pojačan ako u polufinalu pobjedi Englesku i plasira se u finale. U sportskoj geopolitici naše planete Hrvatska nogometna reprezentacija se svrstala u elitno društvo najvećih. U sportu je slično kao i u politici, važnost države ili nacije ne ovisi isključivo o fizičkoj tj, zemljopisnoj i demografskoj veličini,

nego su visoki dometi nerijetko proizvod vlastitog talenta i htijenja (čitaj ambicija) - neki bi rekli snalažljivosti. Primjerice, Vatikan je najmanja međunarodno priznata država u svijetu ali Vatikanska diplomacija ima planetarne dimenzije. Ili, Izrael koji je po svojoj fizičkoj i demografskoj veličini u donjem razredu svjetskih država ali je politička i diplomatska važnost te zemlje prvorazredna, uz napomenu kako Židovi kontroliraju vjerojatno više od 50 posto svjetskog kapitala i tokova novca.dalic

Trilerski uspjesi Hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ilustriraju fenomen  kako sportski stadioni katkad postaju  pozornice za Šekspirovski (William Shakespeare) i Hičkokovski ( Alfred Hitchcock) uzbudljive sportske drame. Sport je magična zagonetka jer znade proizvesti nezamislive rasplete.

Pejo Gašparević
8. srpnja 2018.