Pejo Gašparević
Typography

Pretvaranje interneta u poligon za širenje ekstremizma i terorističkih pretenzija nagnala je moćnike na poduzimanje mjera radi zaustavljanja te zaraze. Protiv zloupotrebe interneta u ekstremističke svrhe napokon je ustala i indolentna Europska unija (EU)usvojivši u Bruxellesu zaključke kojima se zagovara borba "protiv radikalizacije i korištenja interneta i društvenih mreža u radikalizaciji.

 

Piše : Pejo Gašparević

"Tom je prigodom Vijeće za vanjske poslove Europske unije pod vodstvom visoke predstavnice EU za vanjsku poslove i sigurnost Federice Mogherini prihvatilo mjere u borbi protiv terorizma za koji je rečeno kako predstavlja jednu od najvećih prijetnji te Europska unija mora osnaživati svoje kapacitete za suprotstavljanje tom zlu. Istaknuta je potreba da u borbi protiv terorizma sve zemlje Zapadnog Balkana razvijaju "operativno partnerstvo" u kontroli i sprječavanju "nezakonite trgovine oružjem, kretanju stranih boraca te borbi protiv utjecaja ekstremističkih ideologija na zapadnom Balkanu.

Znakovito je kako je ovaj institucionalizirani antiteroristički glas Europske unije u kojem se posebice spominje i Zapadni Balkan, uslijedio u vrijeme kada se iz sarajevskog političko-intelektualnog miljea, koji sam sebi tepa da je ljevičarski, počela umnožavati priča o rasplamsavanju fašizma u BiH i susjednim zemljama. Atribucije "fašizam," "klerofašizam" ili "nacizam" olako se adresira na zagovaratelje nacionalne ravnopravnosti, uvažavanja različitosti i njihovog međusobnog poštivanja. Treba primijetiti kako kreatori i proizvođači takvih kvalifikacija i etiketiranja ne spominju opasnosti od heroizma na Zapadnom Balkanu. Čini se kako produciranje "fašističke opasnosti" funkcionira kao alibi za prešućivanje potencijalnih terorističkih ugroza, dakle onoga što civilizirani svijet doista vidi kao glavnu prijetnju sigurnosti Europe.

pejo gasparevic vijesti ba

U vrime dok domaći "antifašisti" grme o tobožnjem nadiranju fašizma i nacizma, emancipirani svijet se bavi projekcijama za suzbijanje stvarnog ovovremenog fašizma koji se kao ideološki proizvod nudi u formi terorizma. Teroristički aktivisti su posegnuli za internetom i društvenim mrežama kao instrumentom u širenju straha u provedbi svojih neljudskih nakana izazivanja sve učestalijih masovnih krvoprolića. Po svoj prilici čelnici Googlea su se odlučili za ambicioznije suprotstavljanje online terorizmu i ekstremizmu.

"Dok su nama i drugima trebale godine rada da otkrijemo i uklonimo sadržaje koji krše naše pravilnike, gorka je istina da kao industrija moramo priznati kako dosta toga moramo sami uraditi," naglašava se u priopćenju vodstva Googlea. Posve je jasno kako se ovo upozorenje Googlea odnosi na internetski aktivizam Al-Kaida i ISIL-a (Islamska država Iraka i Levanta) kojim propagiraju terorističke metode i inspiriraju ekstremistički svjetonazori.
Grupa sedam (G7) najrazvijenijih zemalja- Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, Njemačka, Italija, Francuska, Kanada i Japan također je javno pokazala uznemirenost zloupotrebom interneta u terorističke aktivnosti te je pozvala na "uklanjanje ekstremističkih sadržaja s interneta."

"Borit ćemo se protiv zloupotreba interneta kojima se koriste teroristi. Osim što je najvažnije tehnološko dostignuće zadnjih desetljeća, internet se pokazao i moćnim sredstvom za širenje terorističke propagande i to treba spriječiti," poručili su u zajedničkoj izjavi državni čelnici G7 na okupljanju krajem svibnja ove godine na Siciliji u Italiji.

Čini se kako su teroristički i ekstremistički internet aktivisti prepoznati kao rak-rana našeg doba koju treba eliminirati. Čovjekoljubive snage diljem svijeta bi odahnule ukoliko bi se s interneta uklonio teroristički otrov.
Nužnim se čini podsjetiti i na "ekstremizam anonimnosti" koji gotovo neprimjetno kola internetom na portalima kojima se ne zna sastav redakcije niti gdje im je sjedište niti tko su stvarni suradnici. Zapravo, to je onaj portalski aktivizam koji zlorabi Internet i pod lažnim imenima bez uporišta u činjenicama kleveće i etiketira neistomišljenike, podmeće neistine pokušavajući diskvalificirati onoga tko drukčije misli.

Posve je pristojno postaviti pitanje: kakva je razlika između portalskih anonimnih "autora" koji kreiraju klevete i onih koji na internetskim portalima skrivaju svoje ime fabricirajući ekstremizam i terorizam ili onih koji su pod lažnim imenima obavljali prljave rabote političkih policija (kao što je to prakticirano u Udbinom aranžmanu).

Točan odgovor je - metodološki su slični. I jedni i drugi su opozicija medijskoj kulturi i proizvođači su manipulacija.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
20. lipnja 2017.