Potočani
Typography

ODŽAK-Jakov Kljajić iz Potočana (općina Odžak) pronašao je neobičan, rekli bismo i jedinstven hobi. Strpljivo iskopava i sakuplja tzv posavske koralje, ili točnije okamanjeni panonski pijesak koji se dugim vremenskim ciklusom okamenio i stvarao i jednu nepravilnu strukturu koji se zove morski, a Jakov ga je nazvao panonski koralj.

jakov kljajic

Velika soba vremenom postaje pretijesna za sve unikatne uzorke koji sa fosiliziranim školjkama i pužićima tisućljetnu povijest posavske ravnice koja je nekada bila posavsko more a potom jezero. -Ovo bi trebao biti početak nekog ozbiljnog istraživanja kako bi znanstvenici iščitali iz ovih primjeraka povijest ovoga kraja, kažu Jakovljevi prijatelji koji sa zanimanjem prate Jakovov neobičan hobi.

Okamenjeni panonski pijesak
                  
-U obilasku svojeg imanja uz Savu vidio sam da na određenim lokacijama zemlja ima neprirodan izgled, uzvišenje pravilno pod 90 stupnjeva i došao sam do zaključka da bi to mogle biti određene strukture kamena. Počeo sam to iskopavati, prati primjerke od zemlje i nakupina i sakupljati. Radi se o tzv. tropskom kamenu nastalom od panonskoga pijeska koji je ostao u zemlji. Nastao je prirodnim ciklusom i izbačen na površinu sa dubine od 20 do 70 m. Igrom slučaja ja sam našao te primjerke i tako, malo po malo priličan se broj nakupio. Ovo je karakterističan kamen upravo za panonske prostore, jer se smatra da je ovdje bilo panonsko more pa jezero i ostali a ovi kamenenovi to i potvrđuju, tvrdi Kljajić.

Fosilizirane školjke

Svojim iskopinama koje je uporno sakupljao Jakov je nagomilao riznicu različitih okamenjenih figura. Neki u ovom vide samo uzaludni posao, dok drugi prepoznaju njegovu vrijednost.

-Svojim kopanjima i donošenjem tih zanimljivih primjeraka koralja zaintrigirao se svi više, malo i internet-informirao i vidio da se i na drugim prostorima pojavljuju slični primjerci i najviše ih koriste za akvarijume, neki njima uređuju interijere, kaže Jakov i naglašava da ti primjerci imaju i arheološku vrijednost jer su to okamenjeni tragovi povijesti sačuvani u izvornom obliku.

-Otkrio sam fosilizirane ostatke školjaka, pužića i zanimljivo, kristalizirane čiste školjke i pužiće koji se sada teško mogu naći jer nemamo čistu vodu kao što je to bilo unatrag 500 i tisuću godina, pojašnjava Kljajić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić{jathumbnail off}