Zoran Matkić
Typography

gradacac gastro promocijaGRADAČAC, 14. rujna 2014. U  cilju promocije turističkih i gastronomskih vrijednosti Bosne i Hercegovine, a u povodu obilježavanja Svjetskog dana kuhara, u Gradačcu će se 26. rujna održati, treća po redu, turističko-gastronomska manifestacija "Gastro provincija u pozadini".

Hamid Kujraković, vođa toga projekta, kazao je u izjavi za Fenu da je tema ovogodišnje manifestacije  "Tradicionalna kuhinja u funkciji razvoja turizma".

Istaknuo je da će biti održano i natjecanje  u pripremi begove čorbe za medijske kuće, hotele i restorane i za ugostiteljske škole, a cjelokupnu manifestaciju  upotpunit će nastup udruženja građana koja baštine tradicionalne bosanskohercegovačke kuharske recepte.
 
"Udruženje kuhara na čelu sa Nerminom Hodžićem, Seadom Ćatićem, i Albinom Herljevićem na ovoj manifestaciji u Gradačcu će ujediniti 'Varešku peku', 'Zeničku čimburijadu', 'Lukavački kotlić', pa će posjetitelji  imati
 
Dodao je da je obilježavanje Svjetskog dana kuhara u Gradačcu samo  dio ukupnih aktivnosti na promociji gastronomskih vrijednosti Bosne i Hercegovine.
 
Udruženje kuhara  intenzivno radi na pripremi  Kongresa Europskih kuharskih Asocijacija 2015. godine  koji će se održati u BiH, a također će, sredinom iduće godine, biti domacin i organizator Europskog natjecanja kuharskih timova.
 
Veliku podršku u realizaciji  projekta Gastro provincija u pozadini dali su Općina Gradačac, Tapas Zenica, Zott mljekara Gradačac, Turistička zajednica TK, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH i drugi.

Za GIP piše Zoran Matkić