Derventa
Typography

derventa skupMinistarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH objavilo je javni poziv izbjeglim osobama iz BiH u: Crnoj Gori, RH i Srbiji za podnošenje prijava za pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica s ciljem povratka u BiH u rekonstrukciji stambenih jedinica po sustavu 'ključ u ruke'.

Administracija

Cilj je animirati povratak. Sredstva će se osiguravati iz kontribucija donatora u Fondu Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Europe. Koordinator projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementator će biti definiran posebnim sporazumom, objašnjeno je javnim pozivom.

Kakvo je stanje na terenu provjerili smo na područjima povratničke Posavine. Mato Grubišić angažiran je u Udruzi Hrvata povratnika u B. Posavinu, a zastupa povratnike koje „pokriva“, ne samo općinu Derventa, već dobojsko te i bosansko-brodsko povratničko područje.

- Nije točno da se Hrvati neće vraćati, a brojkama to demantiram svima koji to kažu. Trenutno u općini Derventa ima više od 1.300 obitelji koje se žele vratiti samo u općinu Derventa. Imamo oko 250 pripremljenih zahtjeva, toliko je i obitelji za organizirani povratak i pomoć u rekonstrukciji kuća Hrvatima. Krajem prošle godine u Ministarstvo se prijavilo 256 Hrvata - kaže Grubišić.

- Sredstva se za obnovu daju se na kapaljku. U općini Derventa je 13.650 porušenih kuća. Godišnje se obnovi 4-10 kuća, oko tri posto hrvatskih kuća je obnovljeno. Problem je i s projektima kojima bi se povratnicima dao posao - kaže Grubešić.

Obeštećenje

Povratnici svojim primjerima svjedoče o problemima. Dižu glas protiv komplicirane administracije. Ilija Bekić je iz Modrana, živi u S. Brodu, a izdržava ga sin.

- Želim se vratiti, predavao sam papire 8 puta. Očistio sam teren. Ne odustajem od povratka - kaže Ilija.

U Udruzi reagiraju na odredbu javnog poziva koji ograničava aplikacije povratnicima koji imaju imovinu u drugim državama.

– Obnova je prioritet, ali i obeštećenje za sve koji se ne žele vrati, a imaju pravo na obeštećenje - smatraju u Udruzi.

Preuzeto s: Hrvati Herceg Bosne