Derventa
Typography

kulinaKULINA - DERVENTA / Zaštitnika župe Kulina sv. Petra i Pavla, proslavili su vjernici ove župe na dostojan način. Glavno euharistijsko slavlje  predslavio je vlč. Mrko Majstorović, ekonom u sjemeništu u Travniku, u koncelebraciji sa 11 svećenika, po lijepom i veoma sunčanom vremenu.

Svirao je i pjevanje animirao gosp. Mato Marijić, rodom iz Kuline. Sv. misi nazočilo je oko 500 vjernika. Na početku sve je pozdravio upravitelj župe vlč. Goran Kosić, a posebno je pozdravio vlč. Matu Marijića, sina ovoga kraja, koji slavi 35. godina misništva ove godine.

U propovijedi vlč. Marko naglasio je milosrđe i ljubav Božju, koja svaki grijeh oprašta, ako se vjernik iskreno kaje rekavši: „ Od grešnoga Petra Isus čini velikoga Petra, koji se kajući stiže do prvaka apostolskoga.

Milosrđe Božje veće je od ljudskoga tvrdokornoga srca“ i nastavlja „Pavao od progonitelja kršćana postoje obraćenjem veliki apostol i propovjednik naroda. Ono Isusovo „zašto me progoniš“ došlo je do Pavlova srca, koji mijenja potpuno svoju temeljnu opciju i ide spašavati duše. Bog od čovjeka traži promjenu, samo se čovjek teško mijenja, teško odriče svoga „komoditeta“, svojih grijeha i ovozemaljskih laskavosti. Svaki grijeh bilo koje vrste je zatajenje Krista“ završio je propovjednik vlč. Marko.
 
Danas župa broji 10-ak vjernika, a ima 20 obnovljenih kuća. Pretežno su svi starci. Godine 1991. imala je 950 vjernika, a 2001. samo 15. Župna crkva kao i kuća su razorene 1992. godine u ratu. Danas 2014.godine ima lijepa i crkva i župna kuća. Ova i slične župe, samo je pitanje vremena kada će izumrijeti u Bosanskoj Posavini a ima ih, nažalost, lijep broj, samo ako se ne dogodi Božje čudo.
    
Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali