Donja Trammošnica
Typography

etno selo salas{jathumbnail off}Za početak svakog projekta potrebna je ideja, a ako se ideja rodi iz ljubavi prema starinama i tradicijskoj arhitekturi onda ne iznenađuje ako je taj projekt izgradanja etno sela.

A da od jedne takve ideje do početka realizacije nije daleko potvđuju i poodmakli radovi na lokaciji u Donjoj Tramošnici gdje projekt izgradnje posavskog etno sela “Salaš”, kao čudesan spoj tradicijske arhitekture, starih kuća, jezerskog ambijenta i modernog vremena, polako dobija svoju konačnu konturu.

Stare kuće, izvorno izgrađene vještim rukama starih majstora u posavskim selima Bijeloj, Skakavi, Dubravama i Jagodnjaku prenešene na novu lokaciju, u novom ambijentu na obali jezera u Donjoj Tramošnici, ponovo oživljavaju punim sjajem ne gubeći ništa od svoje izvornosti i zadržavajući sve elemente hrvatsko-posavske tradicijske arhitekture.
Idejni začetnik i investitor projekta “Posavsko etno selo Salaš”, koji, osim što će preporoditi ovaj kraj a Tramošnicu upisati u sve turističke karte, predstavlja jednu novu dimenziju posavskog turizma i otvara perspektivu za daljnji razvoj ovog u prošlom ratu razorenog kraja, je Pavo Andić iz Bijele. U prvoj fazi projekta planirana je izgradnja preko 20 objekata, koji bi, ako se radovi nastave odvijati predviđenom dinamikom, već u lipnju mogli primiti prve goste i posjetitelje. Osim gastronomskih i smještajnih objekata, planirana je i izgradnja sportskih terena, kupališta, kapelice, vodenice kao i etno muzeja.

Etno selo Salaš nije zamišljeno samo kao mirna oaza za bijeg od svakodnevnice, za odmor, opuštanje, rekreaciju već i kao mjesto u kojem će posjetitelji okruženi autentičnim građevinama i tadicijskom arhitekturom osjetiti duh prošlih vremena i upoznati se s načinom života posavskog čovjeka u prošlosti.

Smješteno na povoljnoj lokaciji u Donjoj Tramošnici, uz cestu Orašje – Gradačac, i udaljeno 15-ak kilometara od Save, posavsko etno selo “Salaš” će stanovnicima obližnjih posavskih i slavonskih gradova i naselja kao i svim ostalim posjetiteljima zasigurno postati omiljeno mjesto za rekreaciju i odmor.

Objavio: A.S. /www.posavski-obzor.info