Europa
Typography

Susret Hrvatske shönstatske lige (HSL) svećenika održan u ponedjeljak 13. travnja u Župi Svete Obitelji u Slavonskom Brodu, uz voditelja Lige vlč. Ivana Ravlića, župnika župe Prečistog Srca Marijina u Posavskoj Mahali u Bosanskoj Posavini okupio je šest svećenika iz župa Đakovačko-osječke nadbiskupije u kojima se časti Gospa Schönstatska - Majka Triput Divna te članove istoga pokreta iz slavonskobrodskih župa.

Povod odžravanja susreta u toj župi bila je i proslava desete obljetnice krunjenja slike Majke Triput Divne, koja se nalazi u toj župnoj crkvi. Referat i homiliji održao je voditelj Ravlić, a Misno slavlje predvodio Tomislav Ćorluka, župnik u Đakovu. Vlč. Ravlić u svom je referatu naslovljenom „Kako živjeti Schönstatt poslije jubileja“ naglasio kako je cilj susreta u širenju pobožnosti Majke Triput Divne u narodu. „Dokaz da se Majka Triput Divna uvelike časti u hrvatskom narodu je oko 1500 milosnih slika koje hodočaste po obiteljima, a svaka okuplja desetak do petnaestak obitelji“ rekao je vlč. Ravlić.

Pojasnio je što to znači u današnje vrijeme kada su obitelji itekako ugrožene: „Gospa je ona preko koje čovječanstvo dolazi do Isusa. U svom pedagoškom pogledu na svijet osnivač Schönstattskog pokreta o. Josip Kentenich želio je u prvi plan staviti odgoj, u koji se najbolje uključuje Gospa.

Kako je ona okupila apostole u dvorani Posljednje večere kada je sišao Duh Sveti, i mi smo pozvani činiti sve da i naše obitelji budu dvorana posljednje večere, napose danas kada se jako destruktivno djeluje na obitelj, kada se obitelj omalovažava, podcjenjuje, ponižava, kada se želi uništiti obitelj.

Čašćenjem Gospe obnavljaju se, revitaliziraju i jačaju i obitelji i duhovnost Schönstattskog pokreta.“ U svojoj homiliji naglasio je kako je to glavni cilj projekta.
Hodočasničko svetište doživjeti kao posjet i susret Majke Božje u našim kućama, jer ona želi darovati blagoslov i spasenje usred našeg svakodnevnog života, te je stoga i ta pobožnost Putujuće Gospe i Schönstatt dokaz da želimo sačuvati vjeru u Boga.

Upozorio je na manjkavost ljubavi prema Majci Božjoj: „Buka vremena ne dozvoljava nam često da cijenimo vrijednost „dobrih djela“ učinjenih u tišini i miru srca. Savez ljubavi neće nas osloboditi patnji, samo će nam dati snage da lakše patnju svladamo, jer ljubav i trpljenje idu zajedno“, ustvrdio je vlč. Ravlić koji je u Shönstattski pokret ušao kao student teologije 1972. godine te u Schönstattu u Njemačkoj slavio svoju mladu misu sekundiciju. Schönstatt je međunarodni pokret odgoja i obnove Crkve koji je utemeljio 1914. godine o. Josip Kentenich u Valendaru na Rajni u Njemačkoj.

Glavna nit koja se provlači kroz život i djelovanje Schönststta je borba za slobodu, koja je moguća uz samoodgoj koji se sastoji više u pažljivom promatranju svakidašnjeg života, nego studiranjući iz knjiga. Pokret obuhvaća 25 različitih zajednica koje imaju tri zajednička cilja, ljubav i povezanost sa Schönstattskim svetištem, a time i prema Majci Triput Divnoj, Kraljici i Pobjednici.

U Hrvatskoj je zaživio na Duhova 1998. godine, a prvi krug hodočasničke slike bio je upravo u Slavonskom Brodu, koji sada broji oko 8o-ak štovatelja Majke Triput Divne kraljice i pobjednice Schönstattske.

B. Lukačević