Garevac
Typography

Nakon dvije godine pandemije COVID-19 te skučenih druženja i javnih okupljanja u ovo zimsko vrijeme kada radovi na njivama prestanu i kada se obavi zadaća svinjokolja u Garevcu kao i cijeloj Bos. Posavini ponovo se počinje igrati stara omiljena igra skrivanje prstena.

11

Poslije nekoliko dana uigravanja i izabiranja onih najvještijih skrivača počinje se organiziranje turnira i udomaćuju se strane ekipe.

Tako je u samo šest dana: poslije susreta lovaca 29.12. 2022. i dočeka Nove godine u utorak 03. siječnja 2023. na samom početku ove godine organizirano još jedno druženje i to turnir prstena u Garevačkom domu.

Veliki je to teret ali i uspjeh organizatora, da u 6 dana tri puta napune Garevački dom kako gostima tako i jelom i pićem. Svaka čast organizatoru i ekipi koja sve to uspijeva.

Kako je vrijeme odmicalo, brzo su se kazaljke sata poklopile na 19 sati kada je u Garevcu bilo prijavljeno 20 ekipa i to iz: Balegovca, Beča, Dobrnje, Dubice Gornje, Gornji Kladara, 4 ekipe iz Garevca, Odžaka, Osijeka, Šamca, Slatine, Srebrenika i Trnjaka za ovaj turnir u prstenu 2023.godine.

Za kratko vrijeme u Garevačkom domu se okupilo oko 150 osoba što igrača što onih koji žele svojim savjetima pomoći igračima kao i onih znatiželjnika koji žele vidjeti što je to što privlači igrače da cijelu noć provedu u igri. Zapaženo je bilo i nekoliko stolova na kojima se igrala Bela.8

Zanimljivo je napomenuti kako su se na turniru natjecale čak četiri domaće ekipe i sve četiri su prošle prvi krug turnira.

Poslije večere koja je bila organizirana za sve nazočne u Garevačkom domu mijenjale su se ekipe da bi ujutro u 8.00 sati nakon cijele provedene noći u zajedništvu i 13 sati igre došli do prvih polufinala i saznanja da je ekipa Garevac koju predvodi Vlado Tokić Dikača, Boro Muškić,Božo Vidović i Nikola Marijanović ušli u finale dok će ekipe Balegovca koju su predvodili: Vinko, Anto, Ilija i Tino i Garevac 2 koju su predstavljali Fabijan Cvitkušić, Danijel i Pero Jagustin i Dragan „Dado“ Juroš odigrati igru za drugo i treće mjesto dan kasnije to jest 4.1.2023. na istom mjestu i u isto vrijeme.

Bila je naporna i teška igra u polufinalu i nakon 2 sata igre ekipa Balegovca je izašla kao pobjednik i ušla u finale i igru s Garevcom.3

Na fotografiji je pobjednička ekipa prstendžija iz Balegovca

Nakon 2 sata igre, jakih i razigranih momaka saznalo se i tko je pobjednik i ekipa koja je osvojila turnir u prstenu 2023. godine u Garevcu te primila pehar i novčanu nagradu od čak 1800 KM:
Bila je to ekipa Balegovca koju su predvodili: Vinko, Anto, Ilija i Tino. Čestitamo!

2. mjesto i novčanu nagradu od 700 KM osvojila je ekipa Garevac i igrači: Vlado Tokić Dikača, Boro Muškić,Božo Vidović i Nikola Marijanović. Čestitamo!1

Na fotografiji je ekipa prstendžija iz Garevca

Dok je treće mjesto i osvojeni pehar pripalo drugoj ekipi iz Garevca koju su predvodili: Fabijan Cvitkušić, Danijel i Pero Jagustin i Dragan „Dado“ Juroš koji su osvojili pehar! Čestitamo.4

Na fotografiji je druga ekipa prstendžija iz Garevca

Do kasno u noć burno oko našeg dopisnika promatralo je što se sve zbiva u Garevačkom domu u tom velikom broju okupljenih mještana i gostiju na igri prstena gdje nije bilo ni najmanjeg incidenta!

Toliko nazočnih osoba, večera za sve nazočne, zezancija, smijeh i igra uveličali su i ovo druženje u Garevačkom domu početkom Nove 2023. godine za koju se nadamo da će nas još više zbližiti i darovati nam ono što prethodne dvije godine nismo imali!

Dobro zdravlje i slobodu kretanja to nam je najviše ne dostajalo.

I na kraju slobodan sam reći dok je Dikača bit će i Garevca, a poslije njih tko zna kako će i što biti s našim mjestom, njegovim običajima i tradicijom!

Hvala organizatorima i gostima!

Za Posavinu.org piše Mišo Perak!