Nada Koturić
Typography

Sve je veći broj osoba koje traže stručnu pomoć u Centru mentalnoga zdravlja (CMZ) Odžak jer su Posavinom protutnjale razne nepogode - od ratnih nedaća, progona, do poplavnih katastrofa. Sve ostavlja traga, tvrde stručnjaci, na mentalno zdravlje svakog čovjeka, bez obzira na dob, stoga više nema psihološke prepreke za traženje stručne pomoći.

Problem ovisnosti

Važno je istaknuti kako mentalno zdravlje mladih stvara temelje budućih generacija.

- Statistički podaci Centra za mentalno zdravlje za prošlu godinu od čak 2500 osoba koje su zatražile pomoć Centra te oko 5000 pruženih usluga, od čega je značajan broj usluga pružen u liječenju bolesti ovisnosti o drogama, upozoravaju širu zajednicu - ističe Ana Majić, diplomirana medicinska sestra, glavna sestra Doma zdravlja Odžak.

odzak 1024

Centar mentalnoga zdravlja individualno i u skupinama pruža usluge okupacijske terapije kroz koju je mjerljiv i vidljiv oporavak naših klijenata. Programi prevencije trebaju se provoditi sustavno, dosljedno i moraju osigurati holistički odnosno cjelovit pristup ljudskom zdravlju. Glavne su smjernice prepoznavanje različitih faktora oboljelih te uključivanje roditelja, nastavnika, zdravstvenih djelatnika i drugih profesionalaca te dostupnih resursa u kontaktu s djecom i mladima - kazala je Alisa Mujanović tijekom održavanja promocije u odžačkoj kinodvorani.

“F41 i ja”

U sklopu kampanje promocije mentalnoga zdravlja održana je projekcija videosnimke “Pričaj o mentalnom zdravlju” koju je objasnio Haris Arnautović uime filmske ekipe IPI Akademije te premijera filma “F41 i ja”. Skupu se obratio i dr. Anto Majić te ravnateljica Nada Bačić.

Veliko zanimanje za praćenje teme pokazali su osobito osnovci i srednjoškolci. Centar mentalnoga zdravlja Doma zdravlja Odžak i Udruga oboljelih od mentalne bolesti i članova njihovih obitelji “Neuron” iz Odžaka, u partnerstvu s OŠ “Vladimir Nazor” Odžak, Srednjom školom “Pero Zečević” Odžak i Centrom za kulturu Odžak, organizatori su promocije. Navedimo i to kako je održan i humanitarni sajam radova nastalih u okviru procesa okupacijske terapije pri Centru za mentalno zdravlje Odžak.

Za Posavinu.org piüe Nada Koturić