Ovom prigodom iz zapisa TRAGOM SJEĆANJA Ive Vlahovića prenosim dio u kojem nam autor približava prve bolne spoznaje kako su mnogi Domaljevčani, koji su otišli na Križni put, likvidirani. U toj boli tinjala je nada da su ipak negdje u svijetu živi ali otkrivanjem istine o Bleiburgu desetljećima kasnije ugasile su se i posljednje nade da je netko negdje živ. Tih gotovo pola stoljeća življenja s masovnom tragedijom koja je poput sjene pratila Domaljevac i Domalječane ostavilo je duboku ranu na njima.

Priredio Pejo Gašparević: Ovo su sjećanja Ive Vlahovića na zbivanje u Domaljevcu krajem Drugog svjetskog rata u kojima je i osobno sudjelovao. Ivo Vlahović mi je poklonio ove svoje zapise veći broj pjesama. Po prvi put objavljujem sadržaj tih zapisa. Treba primijetiti kako Ivo Vlahović kao svjedok tih kaotičnih i tragičnih ratnih događanja, "tzv "oslobodiocima" naziva one koji su sebe takao smatrali (partizani).

Domlječani su još u 19. stoljeću, za vrijem vladavine Otomanske imperije u BiH, bili prozapadno, to jest proeuropski orijentirani. Takav podatak nalazi se u tekstu "Povijest župe u Domaljevcu," autora fra Roke Špionjaka koji je i osobno svojedobno bio župnik u Domaljevcu. Osvrćući se na izgradnju drugog župnog stana kojeg je 1879. godine podigao tadašnji župnik fra Ivo Oršolić, fra Roko Špionjak podsjeća kako je o ovom župnom stanu pisao fra Bono Nedić stricu fra Martinu u Đakovu dana 25. XI 1879. godine sljedeće: ".... Domaljevčani su krasnu kuću župsku alla Europea načinili....."

Pjesnik Pejo Šimić na otvaranju višednevni svečanosti u povodu Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju dobio priznanje "Jean-Michel Nicolier." To je dvostruka čast za pjesnika Peju - dobio je nagradu ustoličenu po •Michel Nicolieru, Francuzu koji je dragovoljno napustio svoju zemelju i priključio se hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a priznanje Peji uručeno na uvertiri obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju koji je su u Vukovaru organizirali Hrvatska udruga Benedikt iz Splita i slavna splitska Četvrta Gardijska brigada.

Izložbe stvaralaštva Roke Pušeljića u Domaljevcu i Štitaru, te plasman HOK-a Domaljevac u finale državnog odbojkaškog prvenstva BiH i državnog kupa BiH po mojem mišljenju događaji su godine - Gospodnje 2022. u Zavičaju.
Ovim izložbama oživljeno je slikarsko i spisateljsko stvaralaštvo Roke Pušeljića koje je u kulturološkom smislu od iznimno goleme važnosti za njegov rodni Domaljevac i za Štitar gdje je sahranjen.

Hrabri biciklist posavskih i Domlječkih korijena Patrick Letica nastavlja uspješno svoj biciklistički pohod do Japana. Kasno noćas (subota na večer 03.12.02022.) javio se Patrick iz Iraka. Rekao je da se osjeća odlično.
"Do sada sam prešao više od 5.700 kilometara, stigao sam u dio Iraka Kurdistan u kojem je sigurno i ima svega a ja sam u gradu Erbilu," kaže Patrick. Objasnio mi kako u tom gradu ima prijatelja kod kojeg će ostati neko vrijeme. "Odlučio sam sad malo ostati tu da treniram, odmaram i vidim okolinu," istaknuo je Patrick.

Ovo nije fotografija snimljena fotoaparatom. Ovo nije video prizor snimljen kamerom. Ovo je likovno uprizorenje Trstenice koju je svojim rukama naslikao Roko Pušeljić. Ova slika pokazuj kako je Roko Pušeljić bio do maksimuma nadahnut Trstenicom. To nadahnuće je bilo tako intenzivno da su njegove ruke kreirale sliku kakvu bi teško mogli snimiti fotoaparat ili kamera. Ovom slikom Roko je pobijedio tehniku i poslao poruku - čovjek , kao Božja slika i prilika veći je od tehnoloških dostignuća.

More Articles ...