Zvijezda petokraka je ubila, protjerala, sudila i maltretirala 500 hrvatskih novinara. Knjiga "Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995." u kojoj autor Tihomir Dujmović analizira stradanja hrvatskih novinara za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, ali i tijekom Domovinskog rata, predstavljena je u Splitu.

 Sjedinjene Američke Države zagovaraju  zaštitu izborne ravnopravnosti Hrvata u BiH a u Hrvatskoj vide ključnog saveznika Zapada u stabiliziranju prilika u jugoistočnom dijelu Europe. Takva dijagnoza Američke politike prema BiH i jugoistoku Europe isijava iz razgovora   kojeg je s  novinarima imao  zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee.

brian hoyt 900

Podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom je 2007. godine Srbija oslobođena odgovornosti za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini, udaraju se temelji ne samo za nove međunacionalne nego i za  međuvjerske razdiobe u BiH.

Europska unija je geopolitički invalidna i u sve zamršenijim globalnim neprilikama ona se ponaša kao riba na suhom. Takav mi se zaključak ugnijezdio u razmišljanjima nakon sudjelovanja u radu "Parlament građana" što ga je u Bruxellelesu organizirao Europski parlament u povodu 60. obljetnice potpisivanja Rismkih ugovora kojima je osnovana Europska ekonomska zajednica (EEZ) i Europska zajednica za atomsku energiju (Euratom).

Zašto se potpredsjednica Europske komisije i visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini prilikom najnovije posjete Bosni i Hercegovini nije zauzimala za njene euroatlantske integracije nego je pozivala samo na uključivanje BiH u EU?

Europska unija (EU) se angažirala na sprječavanju novih izbornih inženjeringa kojima bi se Hrvatima u BiH nametali oni političari i one stranke koji nemaju većinsku glasačku potporu hrvatskog naroda. Takav zaključak izranja nakon sastanka posebnog predstavnika EU za Bosnu i Hercegovinu Lars-Gunnar Wigemarka s predsjednikom Sabora Republike Hrvatske  Božom Petrovom.

More Articles ...