Ovo je moja kratka šetnja kroz susrete i poznanstva s tri mušketira koja su ostavila trajni trag u hrvatskom nogometu: Lukom Modrićem, Zlatkom Dalićem i Miroslavom Ćirom Blažević. Luka Modrić je najbolji hrvatski nogometaša svih vremena a 2018. godine bio je proglašen i za najboljeg nogometaša svijeta. Luka u razgovoru nije od velike priče, on govori onoliko koliko je nužno.

Zlatko Ivić, strateg HOK Domaljevac koji je u minuloj sezoni ostvario uspjehe za povijest-pobjednik je kupa Federacije BiH i državni viceprvak BiH, a plasirao se i u finale državnog kupa BiH. Zlatko je čovjek koji živi odbojku. On u svojim promišljanjima uzima u obzir sve moguće nijanse ove atraktivne igre, sublimira ih i onda na temelju toga kreira taktiku koju prenosi na igrače. Zapravo, Zlatko je izvrstan analitičar koji do srži raščlanjuje detalje odbojkaškog nadmetanja. On također na svoj način proučava psihološki profil igrača te im usađuje svoje zamisli shodno spoznajama do kojih je dopro skenirajući događanja u glavama igrača. Hoću reći, Zlatko je iznimno studiozan i metodičan. On izvrsno čita protivničku igru na terenu i povlači poteze koji njegovoj momčadi donose prednost. Čini mi se da Zlatko ima razvijenu situacijsku inteligenciju koja mu pomaže donositi učinkovite odluke ovisno o situaciji. On uspješno usmjerava svoj trenerski nerv i potencijale u pobjedničku ambiciju momčadi.

Naš dopisnik Pejo Gašparević piše o posebno vrijednom mještaninu Domljevca Anti Đukić koji je u donjem tekstu prošetao kroz prošlost i sadašnjost HKUD "Mladost" Domaljevac. Više prijatelja Domaljevca mu je reklo kako su Domaljevačke narodne nošnje najljepše nošnje Hrvata u Bosni i Hercegovini. „Apsolutno se slažem! Ima u tim Domaljevačkim narodnim nošnjama neke čarobno uzvišene ljepote. Neodoljivo lijepe Domaljevačke narodne nošnje ilustriraju kako su Domaljevčanke i Domaljevčani maštoviti. Ove narodne nošnje govore da je Domaljevačka sklonost ka lijepom dio njihovog identiteta. Zapravo, narodne nošnje su najljepša OSOBNA KARTA DOMALJEVCA)“.

Točno na današnji dan prije 520 godina (22. travnja 1501.) Marko Maruliće je završio pisanje svojeg najvećeg djela JUDITA, po kojem je on nazvan ocem hrvatske književnosti jer je to prvi ep napisan na hrvatskom jeziku. JUDITA je objavljena (tiskana) 20 godina kasnije, to jest 1521. godine pa se ove, dakle Gospodnje 2021. godine, slavi veliki jubilej - 500 godina od objave toga iznimno važnog djela za hrvatski jezik, književnost i kulturnu povijest uopće.

 FRANJO TOPIĆ:"Iako su već dosta toga rekli o Napretku i Bogosloviji u svojim zapisima, Željko Ivanković, Dragan Marijanović, Zdravko Milošević, Mirko Marjanović, Zoran Filipović, Alija Isaković i dr., mislim kako bi se moglo napisati više knjiga o onom što se događalo u Napretku i Bogosloviji tih godina. Pejo Gašparević napisao je da je to bio parlament bosanskohercegovačkih Hrvata.

Odluka Blanke Vlašić da završi svoju natjecateljsku karijeru me u prvi tren rastužila ali odmah sam shvatio kako je to neminovnost koju treba poštivati. Poznajem Blanku i godinama sam pratio njezine pripreme za velika natjecanja na kojima je osvajala medalje. Također sam je sretao na druženjima i manifestacijama splitskih sportaša čiji poziv vijek rado prihvaćam i nazočim takvim događajima.

More Articles ...