U subotu, 16. listopada Gospodnje 2021. godine objavljena je knjiga pjesama "Ranjena zemlja" u kojoj autor Pejo Šimić (rođen u Foči kod Dervente) svojim prepoznatljivim domoljubnim manirom poetski angažirano propituje aktualnu stvarnost u hrvatskom nacionalnom biću. Ovo je 18. knjiga poezije Peje Šimića kojom on ilustrira kako njegova pjesnička kondicija ne posustaje, nego čini se, dobiva novi polet i stvarateljsku energiju. Poznajući Peju, usuđujem se prognozirati kako će on u svojoj pjesničkoj radionici nastaviti klesati stihove za nove knjige s ljubavlju prema poeziji kakva ga je i do sada prožimala.

Slavko Nedić (rodom iz Tolise) novinar Hrvatskog katoličkog radija je na Znanstvenom skupu 11. rujna 2021. godine u Zagrebu "Bosanska Posavina - jučer, danas sutra" održao predavanje "Počeci diskografije izvorne glazbe." Ovom prigodom prenosim dio tog predavanja s podnaslovom "Prva ploča izvorne glazbe."


Knjiga duhovnih pjesama "Nebeske vibracije" Peje Šimića (rođen u Foči kod Dervente) predstavljena je u srijedu na večer (29. rujna 2021.) na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Ovo je Šimićeva 17. zbirka poezije i u njoj je odabir duhovnih pjesama koje su objavljene u dosadašnjih 16 njegovih knjiga nastalih u zadnja tri desetljeća. Dr. sc. Ivana Prgomet Šustek je govoreći o knjizi istaknula aforistički pristup Peje Šimića.

Ovo je priča našeg dopisnika Peje Gašparević o robotu budućnosti proizvodom hrvatske pameti kojeg je osobno imao prigodu upoznati u Splitu, a koji bi mogao postati tražena roba u svjetskim uzavrelostima i prirodnim nepogodama. Inovativni besposadni robotni sustav Komodo, koji funkcionira na daljinski upravljač i može djelovati u ekstremnim kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim uvjetima, premijerno je predstavljen u Splitu na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji - ASDA 2021.

HOK Domaljevac, koji je u prošloj sezoni ostvario povijesni uspjeh osvojivši Kup Federacije BiH, u novu sezonu ulazi s igračkim pojačanjima. U nastupajućoj sezoni za Domaljevački odbojkaški klub, kako je službeno najavljeno, na poziciji korektora igrat će Nemanja Božić - po mišljenjima poznavatelja odbojke jedan od ponajboljih igrača Premijer lige BiH.

Član Europske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. Pavo Barišić (Gornja Dubica) je na Znanstvenom skupu "Bosanska Posavina - jučer, danas, sutra" organiziranog u Zagrebu 11. rujna 2021. godine održao, po mojem mišljenju, briljantno predavanje pod nazivom "Zavičaj u svijetlu moderne bezzavičajnosti". "Ovom sam prigodom čitateljima odlučio ponuditi dio tog predavanja s podnaslovom "Zavičaj i identitet" u kojem autor nježnim riječima skicira zavičajnost ističući kako u Zavičaju stvari izgledaju "dražesno i milo." Barišić na Zavičaj gleda ovako: "Zavičaj je onaj dio svijeta u kojemu se ljudi osjećaju ispunjeni uzvišenim osjećajima povjerenja, iskrenosti i povezanosti s bližnjima.............

Ovo je priča o odbojkašu Perici Čičković (35) iz Bazika koji je kao vrhunski igrač imao reprezentativnu karijeru, nastupajući za reprezentaciju Hrvatske, kako mi je rekao, 30-ak puta. "San svakog sportaša je nastup za reprezentaciju i meni se taj san ostvario a i sad se naježim kad se sjetim himne prije početka svake reprezentativne utakmice. To su nezaboravni doživljaji koji se urežu u sjećanje cijelog života," rekao mi je Perica Čičković u nedjelju na večer.

More Articles ...